La junta d'accionistes de Banc Popular ha aprovat els comptes de l'exercici 2016, que van llançar unes pèrdues de 3.485 milions d'euros, amb almenys un suport del 93,59%. Així ho ha comunicat el banc presidit per Emilio Saracho al mercat després de dur a terme una auditoria interna i detallar la necessitat de corregir quatre aspectes dels seus comptes.

En concret, l'auditor observa "insuficiència" en determinades provisions constituïdes respecte a riscos que han de ser objecte de provisions individualitzades, que afectarien als resultats de 2016, i per això, al patrimoni net, per un import de 123 milions. S'hi suma una "possible insuficiència" de provisions associades a crèdits dubtosos en els que l'entitat s'ha adjudicat la garantia vinculada a aquests crèdits que ascendiria estadísticament a 160 milions.

"Possible obligació"

Així mateix, ha detectat la "possible obligació" de donar de cap baixa de les garanties associades a operacions creditícies dubtoses, sent el saldo viu net de provisions de les operacions en les quals s'estima que pogués donar-se aquesta situació d'al voltant de 145 milions d'euros i això podria tenir un impacte, encara no quantificat, en les provisions corresponents a aquestes operacions.

També apunta a determinats finançaments a clients que poguessin haver-se utilitzat per a l'adquisició d'accions a l'ampliació de capital de maig de 2016, l'import de la qual, si es verifiqués, hauria de ser deduït d'acord amb la normativa vigent del capital regulatori del banc, sense cap efecte sobre el resultat ni el patrimoni net comptable. L'estimació estadística de l'import d'aquests finançaments és de 205 milions, sent l'import total objecte d'aquesta anàlisi de 426 milions d'euros.

Fonts del mercat han explicat que en la reexpressió dels comptes del passat exercici, que s'inclourà en els estats financers del primer semestre d'aquest any, l'entitat carregarà 129 milions contra resultats. Hi caldria sumar 160 milions contra patrimoni i els possibles 145 milions derivats de la revisió de les garanties associades a operacions creditícies dubtoses, que també es carregarien contra patrimoni.

El consell, ratificat

La junta d'accionistes també ha ratificat el nomenament de Carlos González Fernández com a conseller independent amb un suport del 97,5% i d'Antonio González-Adalid amb el 83,4% dels vots. També s'ha acordat la reelecció de PwC com a auditor i l'escissió parcial transfronterera intracomunitària de Banc Popular Portugal a favor de Banc Popular Espanyol.

A més, s'ha votat l'aprovació del límit màxim de la remuneració variable fins al 200% del component fix de la retribució total de consellers executius i membres del col·lectiu identificat i la votació consultiva de l'informe anual sobre remuneracions dels consellers.