"Ningú que vol gestionar adequadament apel·la al referèndum" ha assegurat l'exministre del PP i empresari, Josep Piqué, durant l'acte "l'Excel·lència en el Consell d'Administració" organitzat per ABE. Al començament de la seva ponència anticipava que s'anava a ficar en un embolic però que ja estava acostumant, per la qual cosa s'ha atrevit a parlar sense pèls a la llengua dels dèficits de bona governança. Tant en els consells d'administració de les empreses com en les institucions i els partits polítics.

Més concretament, Piqué s'ha preguntat: Per què dedicar-se a la política és una qüestió tan desprestigiada? I després d'argumentar que s'han perdut les normes "bàsiques i elementals" de governança, la qual cosa implica lleis electorals, finançament de partits o temptatives de populisme, Piqué ha fet referència al referèndum o consultes àmplies.

Per aquell llavors ja assegurava estar enmig del fang i en ple auge discurs, pel què l'exministre del PP ha apel·lat a Voltaire i a la divisió de poders posant la justícia com a primer exemple. "És difícil demanar exemplaritat i transparència quan els dubtes repercuteixen en una de pèrdua claríssima de claredat del sistema democràtic", ha afegit.

Una situació dramàtica de desprestigi polític

Piqué ha tret durant l'acte per l'excel·lència a la Borsa de Barcelona gran part del seu joc polític. I és que al cap de poc de començar a parlar ja ha assegurat que vivim "una situació dramàtica de desprestigi polític". I a tot això encara ha afegit: "És un càncer que afecta enormement la relació que hi ha d'haver entre ciutadans i les Institucions on les postures populistes tenen el seu caldo de cultiu."

Tampoc no ha dubtat a oferir solucions al gris diagnòstic. A cavall de la política i l'economia, ha apostat pels checks and balances. O el que és el mateix, controls i contrapesos perquè ningú no pugui prendre una decisió pel seu compte sense que se li demanin responsabilitats. I malgrat que "estem encara molt mancats de cultura anglosaxona", el també expresident del Cercle de Economia ha anticipat que "les lleis aniran en aquesta direcció."

El cas Palau com a paradigma

Encara en el fang del dèficit de governança, Piqué ha posat el cas Palau com "un exemple paradigmàtic". És a dir, "una absència total de qualsevol registre de bona governança". I en aquest sentit, l'ha resumit com uns senyors que actuen sense criteri ni control de la seva gestió. Com aquell que se sent tan poc controlat que cau en la temptació de la temptació de forma "imparable". Però més enllà d'un cas aïllat, ha alertat que "això afecta a moltes de les fundacions que hi ha al nostre país."

Segons Piqué, "la corrupció és producte de gent però també d'una mala governança". Tornem a la mateixa solució d'abans: més cultura anglosaxona i de nou, checks and balances. Al cap i a la fi, es tracta d'oferir solucions complexes a problemes complexos. Altrament, "oferir solucions senzilles a problemes complexos s'anomena populisme i ho estem veient als Estats Units".

I per si tan sols Donald Trump es pogués donar per al·ludit, l'exministre del PP encara ha llançat un missatge més: "He sentit algun líder polític presumir que no tenen substituts en les institucions i en el seu partit. Mal signe".