Les petites i mitjanes empreses són les més grans. Almenys, pel que fa a l'ocupació de qualitat. I és que segons un informe de la patronal Fepime, les pimes han realitzat un 69,2% de la contractació indefinida a Catalunya durant el 2016. O el que és el mateix, del total de contractació indefinida a Catalunya, el 40,47% prové d'empreses de fins a 10 treballadors i el 28,75%, d'11 a 50 treballadors. 

"Aquestes xifres demostren com les pimes, l'autèntic motor econòmic de Catalunya, són capaces de generar més ocupació i de més qualitat", ha assegurat la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe. Del 2015 al 2016, la contractació indefinida ha crescut més que la temporal i això es deu en gran part a l'impuls de les pimes que alhora, no poden perdre massa temps en un procés de selecció contínua de personal. 

Ara bé, la pime catalana també afronta un problema de competivitat ja que els seus costos laborals són un 7,52% més alts que a la resta d'Espanya. De la mateixa manera, les empreses catalanes de més de 200 treballadors paguen un 0,86% més que al territori espanyol. Una prova més que existeix una relació directa entre la dimensió de l'empresa i els seus costos laborals. 

Internet no és igual per a tots

Malgrat que pràcticament la totalitat de les empreses disposen d'ordinadors i connexió a internet, les pimes catalanes es queixen de la qualitat de la connexió a Internet, especialment en polígons industrials on escasseja l'accés al big data. Segons l'informe, el 76,6% de les grans empreses accedeixen a xarxes de cable i fibra òptica mentre que en el cas de les microempreses només ho aconsegueixen un 25,5%. 

Segons el secretari general de Fepime, César Sánchez, "hi ha determinades zones que tenen dificultats perquè no arriba la fibra òptica. Les grans operadores no tenen massa interès en invertir-hi". Igualada, Ripoll o el Garraf en són alguns exemples. "La indústria la tenim fora i als operadors no els hi interessa anar-hi. I si els hi interessa, el cost és tan gran que llavors és a la pime qui no li interessa", ha afegit De Felipe. 

Menys volum d'empreses que abans de la crisi

Encara no s'ha recuperat el volum d'empreses d'abans de la crisi. Ni a Catalunya ni a Espanya. Entre el 2008 i el 2015, les pimes han perdut més treballadors que les empreses de més de 250 treballadors. Com més petita és l'empresa, més destrucció de llocs de treball. Segons Sánchez, "problablement amb un parell o tres d'anys, començarem a tenir dades bastant properes a les d'abans de la crisi, sobretot en empreses grans."

En aquest sentit, De Felipe ha alertat que tot i que la conjuntura econòmica ha estat favorable durant el 2016, en els pròxims anys hi haurà una desacceleració i un alentiment en la creació de microempreses que encara no ha assolit el nivell de 2007. "Falta finançament i confiança. El més difícil de la pime és trobar clients", ha conclòs.