La patronal catalana Pimec ha assegurat que "cal tornar a l'estabilitat política" i ha criticat que “no s’està fent política real”. El seu president, Josep González, ha comentat que el conjunt del 2017 ha estat un bon any per la petita i mitjana empresa (pimes), però que no té clar “que les empreses que han marxat de Catalunya tornin”. Ho ha fet avui dimarts, en una trobada per analitzar la situació econòmica i política i valorar l’evolució d’aquest any abans de Nadal.

Crítiques als polítics

González ha confessat que estan “preocupats” perquè als debats electorals no veuen que “s’estigui fent política”, sinó que només “estan defensant un bàndol o un altre”. En aquest sentit, diu que no s’està parlant de què faran després del 21D, i assegura que el diàleg entre Catalunya i Espanya “ja no és una opció, és una obligació”.

Fuga d’empreses, 155 i eleccions

Respecte la fuga d’empreses, el president de la patronal considera que “hauran de canviar molt les circumstàncies perquè les empreses tornin”. A dia d’avui, en un context en què gairebé 3.000 empreses han traslladat les seves seus fora de Catalunya des de l’1 d’octubre,  González assegura que les dades no mostren que aquestes tinguin intenció de tornar, però que en cap cas la solució passa per donar incentius a que tornin.

Alhora, critiquen també el fet que les eleccions es facin en un dia laborable. Calculen en 230 milions d’euros les pèrdues en hores desaprofitades i costos electorals. Recorden que en aquests casos, les pimes “són les més afectades” per la plantilla reduïda de la que disposen.

En referència al 155, si aquest es mantingués després de les eleccions, els efectes són incerts. De tota manera, “no tindria cap sentit” que es mantingués el 155 si surt un govern amb capacitat de governar eficientment. González ha fet referència a la retirada de les obres de Sixena com a exemple que el 155 “no ens convé”.

La Fira de Barcelona, impostos i pensions: reptes pel 2018

Pimec demana que després del 21D, el nou govern contempli la reducció d’alguns impostos com l’impost sobre béns immobles (IBI) o l’impost de societats (IS).  Fa referència també a la problemàtica de les pensions, i assegura que es necessiten solucions que no siguin “augmentar les cotitzacions” de la Seguretat Social.

Demana també una regulació de la contractació temporal, que assegura que ara “se n’està abusant”. Entre altres coses, la patronal demana tenir més representació a la Fira de Barcelona.

El 2017, un bon any malgrat tot

Tot i els daltabaixos polítics, Pimec assegura que ha estat un bon any per les pimes. Segons la patronal, ja fa quatre anys que les pimes catalanes baten rècords en exportacions, i tot i que Espanya també evoluciona a l’alça, a Catalunya l’increment és molt superior.

De fet, Pimec tanca l’any amb un pressupost de 15 milions d’euros i una “bona situació tresorera”. A més, han augmentat el nombre de socis en un 10% i la previsió de cara el 2018 és que incrementi un 15%.

A més, González recorda que aquest any no només s’ha millorat en termes d’exportacions i ocupació, sinó que també s’ha aconseguit millorar el sector de la construcció, que fins ara no havia aconseguit aixecar cap.