Les pensions tornen al terreny de joc polític tot just dues setmanes abans del referèndum de l'1 d'octubre. Després que la Generalitat defensés aquest dimecres la viabilitat del sistema de pensions en una Catalunya independent, el govern espanyol n'ha tingut prou amb un dia per contraatacar. Ho ha fet de la mà del secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomàs Burgos, que ha puntualitzat que els catalans només tindran les pensions garantides dins de la Seguretat Social espanyola. Així doncs, es posa en entredit allò que ahir es donava per fet: negociació i "acords bilaterals" entre governs per garantir les pensions. 

Sobre l'informe elaborat pels departaments d'Economia i Treball de la Generalitat, Burgos ha replicat: "Pretenen fer-nos creure que és bo pels pensionistes espanyols trencar la caixa única i la seguretat social espanyola. Res més lluny de la realitat. El que garanteix el dret dels ciutadans a rebre les seves pensions és una Seguretat Social estable, forta i solidària com la que tenim a Espanya." En línia amb el discurs habitual, el secretari d'Estat ha assegurat que "els qui pretenen des dels anhels independentistes trencar el principi de solidaritat i igualtat han d'entendre que seran rebutjats amb tota la determinació i amb tota la força i fermesa".

Fins i tot s'ha atrevit a penjar-se una medalla a l'hora de reivindicar que els pensionistes catalans han cobrat "puntualment" les seves prestacions gràcies a "l'esforç comú de tots els espanyols". Segons Burgos, Catalunya és "una comunitat on el desfasament entre ingressos i despeses en pensions no ha fet més que créixer en els darrers anys."

Les dades

No obstant això, l'estudi "El fons de la Seguretat Social a Catalunya. Evolució Financera i principals indicadors que incideixen en la viabilitat de les pensions a Catalunya" amb dades del propi Ministeri d'Ocupació i la Intervenció General de l'Estat (IGAE) constata que Catalunya presenta un millor mercat laboral i uns millors salaris que la resta de l'Estat. Tant és així que la seva taxa d'ocupació (de 20 a 64 anys) és del 70,1% respecte al 63,9% espanyol mentre que cada afiliat català ha cotitzat 6.365 euros de mitjana al 2016, un 7,7% més que l'agregat estatal. 

O encara més. Malgrat que Catalunya representa un 16% del conjunt de la població espanyola, compta amb el 17,3% de la població ocupada, el 16,6% de la població activa i només amb el 12,3% de l'atur registrat. De la mateixa manera, el conjunt d'ingressos i despeses de la seguretat social catalana ha tancat el 2016 amb un dèficit de 1.308 milions, el que suposa el 7,2% del total espanyol que és de 18.096 milions. 

La guardiola

En última instància, el secretari d'Estat de Seguretat Social ha destacat una vegada més la vocació de "solidaritat" i "patrimoni social" de la Seguretat Social espanyola així com els seus valors de "cohesió i igualtat". Sense anar massa lluny, la guardiola de les pensions cau en picat, del 6,2% del PIB del 2011 a l'1,4% del PIB del 2016, sota l'amenaça expectant de quedar totalment liquidada aquest mateix 2017. Però, Burgos insisteix que el govern espanyol defensa "un sistema capaç d'afrontar avui i en el futur el pagament de les pensions." "Són cada dia millors per a tots els ciutadans", ha conclòs.