OHL ha posat a la venda la participació del 2,5% que li quedava en el capital social d'Abertis, un percentatge valorat en uns 336 milions d'euros en funció dels actuals preus de mercat del grup de concessions d'infraestructures. La companyia que presideix Juan Villar-Mir emmarca en la seva actual estratègia de reducció d'endeutament la seva nova i última venda d'Abertis, una inversió que, després de les últimes desinversions, ja preveia com una "reserva de liquiditat".

En concret, la constructora destinarà els fons que obtingui de l'operació a pagar anticipadament un préstec lligat a la inversió en la concessionària, subscrit l'abril de 2015 per 273 milions d'euros i que tenia com a garantia un 2,5% d'Abertis, així com retallar deute del grup amb recurs a la matriu.

Un lloc en el consell d'administració

Després d'aquesta venda d'OHL, el Grup Villar Mir passa a quedar-se amb la participació minoritària, d'al voltant d'1,7%, que té en Abertis Inmobiliaria Espacio, una altra de les firmes de la corporació. El president del grup, Juan Miguel Villar Mir, compta encara amb un lloc en el consell d'administració del grup de concessions.

Pel que fa a la nova i última venda d'OHL, la constructora preveu desfer-se de 18,25 milions de títols, l'1,84% del capital, mitjançant una col·locació accelerada que va llançar al tancament del mercat d'aquest dilluns. Un altre 0,66% es vendrà a les entitats col·locadores de l'operació (UBS, BofA Merrill Lynch i JPMorgan), segons s'ha detallat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Tercera venda d'accions

Es tracta de la tercera venda d'accions d'Abertis que la constructora de Villar Mir emprèn en els últims mesos, amb la que dóna per conclosa la seva etapa d'accionista de la concessionària que dirigeix Francisco Reynés, en la qual va desembarcar el 2012. OHL va prendre llavors un 10% de la companyia mitjançant un canvi d'accions per autopistes, percentatge que posteriorment va elevar i que el 2013 va arribar fins i tot a assolir la cota del 19%.

Per aquestes dates, el llavors president d'OHL, Juan Miguel Villar Mir, assegurava que Abertis era una inversió "estable, per sempre", a partir de la qual ambdues companyies tenien voluntat d'"estudiar noves formes de col·laboració conjunta".

Desinversió a Colonial

La sortida d'Abertis té lloc gairebé en paral·lel a la desinversió a Colonial, l'altra firma cotitzada en la qual el Grup Villar Mir estava present. En aquest cas, durant la setmana passada, la corporació va realitzar una nova reducció de la seva participació, fins a situar en l'1,5% el seu percentatge en l'empresa en la qual va arribar a ostentar el 24% del capital com a primer soci. En ambdós casos, les desinversions s'emmarquen en l'estratègia de reducció de deute que tant el Grup Villar Mir com OHL duen actualment a terme.

En el cas de la constructora, aquesta política inclou també vendes d'actius, com són la de part del complex turístic de Mayakobá (Mèxic), ja tancada, i la d'un percentatge del projecte Canalejas de Madrid, el complex comercial, hoteler i residencial que aixequi en el centre de Madrid, que encara està pendent.

Amb aquestes dues vendes d'actius (Mayakobá i Canalejas), OHL pretén aconseguir uns 300 milions, import que alhora esmorteirà l'impacte que ocasionaran en els seus comptes els projectes internacionals de construcció on han sorgit diferents problemes.