Una nodrida representació institucional i empresarial catalana ha iniciat a Cuba una missió amb l'objectiu de consolidar la relació comercial històrica d'aquesta comunitat amb el país caribeny i explorar noves formes de col·laboració i negocis.

La missió, auspiciada per l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (Acció) de la Generalitat i el Port de Barcelona, està encapçalada pels consellers catalans d'Empresa i Competitivitat, Jordi Baiget, i Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i integrada per unes quaranta empreses.

En l'actualitat les exportacions procedents de Catalunya representen el 30 % del volum comercial entre Espanya i Cuba -prop de 300 milions d'euros-, amb una presència important en els sectors de l'alimentació, el turisme i la maquinària.

Durant la primera jornada de la visita, les agències de promoció exterior i inversions de Cuba (Procuba) i Catalunya (Acció) van signar un memoràndum d'entesa per impulsar la col·laboració i informació en matèria comercial i d'intercanvis d'inversions exteriors entre els dos ens.

L'acord, fruit d'un any de negociació, inclou l'organització de "conferències, exposicions i fires de manera conjunta per promoure els contactes i les inversions entre Cuba i Catalunya", ha explicat Baiget en una roda de premsa. A més, inclou l'intercanvi de delegacions entre les parts, amb èmfasi en la formació que Acció pugui impartir a tècnics cubans de Procuba en matèria de promoció exterior i d'inversions, ha assenyalat Baiget.

Cambres de comerç

Juntament amb aquest memoràndum, també han subscrit una carta d'intencions les respectives cambres de comerç de l'illa i de Catalunya. També es preveu durant aquesta visita la firma de diversos acords sectorials en àmbits en les quals les empreses catalanes estan interessades a col·laborar i ampliar la seva presència al país caribeny.

La regeneració de centres urbans -un dels reptes actuals per a les històriques però deteriorades ciutats cubanes-, el sanejament, la gestió de residus, la logística portuària, la construcció i la biotecnologia i farmàcia, aquest últim un dels sectors més puixants de l'illa, són algunes d'aquestes àrees.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha comentat que en matèria de regeneració de centres urbans ja existeixen contactes previs amb l'Oficina de l'Historiador de l'Havana, l'entitat responsable de la rehabilitació de la capital cubana i en especial del seu emblemàtic casc històric.

Zona de desenvolupament del Mariel

Els integrants de la missió catalana mantindran durant aquesta visita reunions amb empreses cubanes per sondejar possibilitats de negoci, i també coneixeran la Zona Especial de Desenvolupament del Mariel (ZEDM).

La ZEDM, que encara està en construcció, consta d'un port mercant i un gran centre empresarial, i és una de les principals apostes de Cuba per impulsar l'economia nacional amb la captació d'inversió forana basada en la innovació, generació d'ocupació i foment d'exportacions.

A principi d'aquest mes el Govern cubà va presentar l'actualització de la seva cartera de negocis, que inclou 395 projectes per valor de més de 9.500 milions de dòlars, amb protagonisme dels sectors del turisme, petroli, agroalimentació i energies.