El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, ha assegurat que l'objectiu de dèficit públic del 3,6% del PIB fixat per a aquest any és "perfectament assequible" i s'ha mostrat convençut que la Comissió Europea "també ho veu així". A més, De Guindos ha negat que el comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici, tingui voluntat de revenja amb Espanya després d'haver-li negat que anés a incomplir l'objectiu de dèficit de 2015, sobre el qual es va prometre que seria del 4,2% del PIB i finalment va ser del 5%. Un incompliment que segons el ministre, "no és la qüestió fonamental" ja que l'anàlisi econòmica d'un país "ha d'anar més enllà de l'estricte compliment de les regles fiscals". 

Malgrat que per De Guindos, el creixement econòmic podria haver estat "molt més gran" durant el primer trimestre sense la inestabilitat política que viu Espanya des de les eleccions generals del passat 20 de desembre, l'economia espanyola ha crescut a un ritme més gran que la dels grans països europeus, amb la qual cosa s'ha mostrat convençut que alguns dels seus col·legues de l'Eurogrup voldrien estar en la mateixa posició que ell. Més concretament, el Banc d'Espanya va estimar que el PIB ha crescut un 0,7% entre gener i març, una dècima menys que durant el trimestre anterior, cosa que implica una desacceleració "molt marginal" i mostra una economia que "segueix forta" i que podria accelerar-se encara més si "aprofita els vents de cua" de l'euro, del petroli i de les reformes realitzades en els últims anys.

En referència a l'atur i l'ocupació, el ministre en funcions ha recordat que el primer trimestre de l'any acostuma a ser més dolent ateses les característiques pròpies de l'economia espanyola. D'aquesta forma, ha indicat que encara que en el primer trimestre del 2015 es van perdre 115.000 llocs de treball, al final se'n van acabar creant 525.000 en el conjunt de l'any. "Jo sóc optimista", ha assegurat De Guindos després de considerar que si la destrucció d'ocupació del primer trimestre d'aquest any és inferior a la de fa un any, es tractaria d'un bon indicador que mostra que l'ocupació "no ha perdut pols". 

Soria passarà "a la història com un bon ministre"

Més enllà de les raons que el van portar a presentar la seva renúncia, De Guindos creu que l'exministre José Manuel Soria "passarà a la història de la política econòmica espanyola com un bon ministre d'Indústria, Energia i Turisme". A més, De Guindos que considera Sòria com un bon amic, ha explicat que "més enllà de l'error de comunicació" que va cometre en relació amb l'aparició del seu nom en els anomenats papers de Panamà, "ha estat un bon ministre" per a Espanya. 

En aquest sentit, ha volgut destacar que quan Sòria va arribar al Ministeri existia un dèficit de les elèctriques de més de 5.000 milions d'euros, que el polític canari va ser capaç de revertir, donant estabilitat al sector. D'altra banda, també ha ressaltat que durant el seu mandat va créixer molt el sector turístic i que l'economia espanyola va avançar en la reindustrialització. Tanmateix, De Guindos ha afirmat també que "pensa el mateix" que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al voltant del fet que cap persona que hagi operat des de paradisos fiscals no pot estar al govern.