L'expresident de Banesto Mario Conde, l'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz, l'exfutbolista argentí del Barça Gabi Milito i el conegut advocat José Emilio Rodríguez Menéndez es mantenen en la llista de morosos elaborada pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, amb data de 31 de desembre del 2016, amb deutes amb l'Administració Tributària superiors al milió d'euros. Al contrari, desapareixen de la llista de deutors el pilot de Moto GP Dani Pedrosa, l'exjugador del Barça Dani Alves o el Joventut de Badalona. Mentrestant, entra el col·laborador de televisió Juan Francisco Matamoros, conegut com a Kiko Matamoros, amb un deute d'1 milió d'euros.

En concret, Conde té un deute de 9,9 milions amb Hisenda, el mateix que a l'anterior llistat de morosos, també Sanz manté el seu deute d'1,36 milions i Milito amb 1,8 millons així com l'advocat Rodríguez Menéndez deu 3,6 milions d'euros a la Hisenda Pública. En ambdós casos, el deute es manté respecte a l'anterior llistat. Per la seva part, l'empresari Agapito García Sánchez torna a aparèixer com la persona física que acumula un deute més gran amb Hisenda, amb un total de 17,03 milions d'euros, inferior al deute de 19,06 milions de la llista anterior.

Les 3 societats que més deuen a Hisenda

Reyal Urbis, Oceanus Maritime Limited i Nozar són les tres societats amb més deutes amb el fisc, segons la llista de morosos. La immobiliària Reyal Urbis, amb 363 milions d'euros, és l'empresa que més diners deu al fisc, la qual cosa suposa tot just sis milions d'euros menys que un any abans.

La societat Oceanus Maritime, amb seu a l'illa de Man i propietària d'un dels iots més grans del món, té un deute amb Hisenda de 227 milions. Un altre dels principals deutors és Nozar, amb 198 milions, davant els 203 milions a tancament del 2015, mentre que la societat Vitone 1842 deu 134 milions. Sacyr, que figurava un any abans amb 115 milions de deute, ha sortit de la llista.

4.549 deutors

La tercera llista de morosos amb l'Agència Tributària inclou deutes per un import total de 15.400 milions, un 2% menys que en la llista anterior, en tant que el total de deutors ha baixat un 4,6%, fins a 4.549 persones físiques i jurídiques. Des de l'Agència Tributària han explicat que un total de 825 deutors que apareixen al tercer llistat han ingressat en el que va d'any més de 100 milions relacionats amb aquests deutes, la qual cosa suposa que 48 deutors que apareixen en aquesta llista ja han cancel·lat el deute. En comparació amb la primera llista que va ser publicada el desembre del 2015 el nombre de deutors ha disminuït un 6,3%, en tant que gairebé mil contribuents que apareixien en aquest primer llistat ja no hi són.

La sortida de la llista es pot deure tant a la cancel·lació total o parcial dels deutes objecte de publicació, com a l'obtenció d'un ajornament o suspensió del deute abans de la data de presa de dades (tancament del 2016).

De llista...

Dels deutors de la nova llista, 338 són persones físiques amb un deute de més de 700 milions, pràcticament sense canvis respecte a l'anterior, en la qual hi havia 336 deutors amb menys de 700 milions. El gruix de la llista, 4.221 morosos, són persones jurídiques (empreses) que deuen al fisc 14.700 milions, un balanç inferior al d'un any abans, amb 4.432 deutors amb un import de més de 15.000 milions.

De l'import total, més de 6.600 milions d'euros (43%), es correspon amb deute de deutors en procés concursal (més de 1.700 deutors, que suposen el 38,5% del total) i, per tant, és deute afectat per un procés en el qual les possibilitats de cobrament efectiu són reduïdes mentre duri el procés concursal. En el segon llistat, la proporció era molt similar, amb més de 6.600 milions d'euros (42%) de més de 1.700 deutors (36%).

Del total de contribuents que apareixen en la llista, n'hi ha 904 de considerats principals, respecte als quals s'han realitzat derivacions de responsabilitat subsidiària o solidària a tercers per un import de gairebé 1.700 milions (equivalent a l'11% de l'import total de deute inclòs al llistat), el que suposa un increment del 9,5% respecte a les derivacions vinculades amb el primer llistat.

... en llista

En el segon llistat la proporció era molt similar: 881 deutors principals; deute objecte de derivació per un import proper als 1.700 milions (10,7 % del total de deute inclòs al llistat). El nombre de deutors respecte als quals s'ha derivat responsabilitat a tercers ha augmentat un 9,5 % al tercer llistat respecte al primer.

Segons l'AEAT, més de 3.600 deutors que apareixien en el segon llistat han pagat venciments de deutes per import de 309 milions, en tant que 1.660 deutors que apareixien al primer llistat han pagat venciments per import de 482 milions.

Un total de 996 deutors que figuraven al primer llistat ja no figuren en el tercer, de manera que més del 20 % dels deutors del primer llistat ja no es troben en situació que motivaria la seva aparició al llistat de grans deutors.