Oliu

Una cop passades les eleccions del 20D i després de la deriva del panorama polític espanyol, està costant molt que els partits arribin a pactes per formar govern. El PP guanya per minoria, el PSOE ratifica la seva voluntat de no investir Rajoy alhora que planteja un govern alternatiu d'esquerres de la mà de Podemos i amb el permís de Ciutadans. I mentrestant, la incertesa s'apodera dels diferents agents econòmics que no veuen gens clar una sortida a l'atzucac, aquest cop espanyol.

De moment, el Rei ja va per la segona ronda de consultes amb els representants dels grups polítics i les picabaralles que s'estan succeint contínuament entre els diferents grups semblen no afavorir la realitat econòmica a Espanya. Així doncs, passem revista a les diferents reaccions que ens han anat deixant els agents econòmics al llarg d'aquests últims 40 dies.

La Caixa amb discreció

Durant la presentació de resultats de Caixabank celebrada divendres, no podia faltar la pregunta estrella sobre la incertesa política a la qual Isidre Fainé va respondre amb molta mestria, tot dient que "els banquers hem de ser, en general, discrets". Seguidament, el president de CaixaBank va demanar a les formacions polítiques espanyoles "un diàleg sincer, amb seriosa voluntat de pacte" per formar govern amb un acord que garanteixi "l'estabilitat institucional, la cohesió social i la seguretat jurídica".

I davant les contínues envestides periodístiques, Fainé va tornar a trampejar amb elegància en plantejar la reducció de la taxa d'atur com "el gran repte pendent" del país, situant-lo per sota del 10% a finals de la dècada sempre que es creïn 400.000 llocs de treball anuals.

Cambra de Comerç amb consens

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Miquel Valls va demanar el pacte consensuat dels diferents partits polítics per una agenda de reformes econòmiques amb vista a mitjà i llarg termini. El pla s'estructura entorn de tres grans reptes: la reducció de la taxa d'atur, la competitivitat de les empreses catalanes i la garantia de l'estabilitat pressupostària.

En aquest mateix sentit, Valls va voler recomanar a "els partits polítics que facin l'esforç de consensuar aquestes reformes i arribar a la creació d'un govern que garanteixi l'estabilitat de totes aquestes expectatives de creixement". I per això, va remarcar també que "tots els partits són necessaris per fer reformes constitucionals".

La bola de cristall del Sabadell

De la mateixa manera que Caixabank, però amb tres hores de diferència, el Banc Sabadell també va presentar resultats per a l'exercici 2015, amb la qual cosa el seu president, Josep Oliu i el seu conseller delegat, Jaume Guardiola, no van poder evitar l'allau de preguntes polítiques.

Després d'assegurar que no té una bola de cristall, Oliu va declarar que "la política no perjudica l'activitat econòmica perquè de moment ens trobem a la pràctica normal d'un Estat democràtic i quan es formi el govern desapareixerà la incertesa". Clar, normal i al punt. Això sí, segons ell, "el pitjor que podria passar és que hi hagués noves eleccions i allargar la incertesa tres mesos més" encara que ni tan sols això, tindria "efectes econòmics negatius".

BBVA, més preocupat

"Existeix una miqueta més de preocupació". Aquesta va ser la sentència del president del BBVA, Francisco González, davant l'escenari que s'ha construït després de les eleccions generals que, segons el seu parer, "crea una certa incertesa". Davant d'aquesta situació, González creu que "Espanya necessita un govern estable i realista" i ara "és l'hora de l'alta política i que els partits assoleixin un acord com més aviat millor", va reclamar durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

El que preocupa el president del BBVA és la situació d'Espanya i no la de Catalunya, va sentenciar, perquè des d'un punt de vista global no és una qüestió "que sigui a sobre de la taula".

Les seves prioritats són clares: reformar l'educació, augmentar la credibilitat de les institucions, reduir la temporalitat de l'ocupació i retallar el dèficit públic.

Banco Santander anticipa el perill

Encara més preocupada es va mostrar la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, amb la incertesa actual i per això, va urgir als partits polítics que es posessin d'acord per formar un Govern estable i no posar en perill la recuperació econòmica que és "bastant equilibrada".

Botín va insistir que la situació actual genera una inestabilitat que influeix negativament en les inversions a Espanya encara que va assegurar també que en tractar-se d'"un gran país", tot canviarà quan s'aclareixi el panorama polític.

Per la seva part, el director general de Comunicació del Banco Santander, Juan Manuel Cendoya, va considerar "raonable i normal" que els inversors esperin que s'aclareixi "la incertesa" a Espanya abans d'executar les seves operacions.

Els sindicats no agiten a deshora

I mentre uns canalitzen el perill de la incertesa en la inversió o la sortida de capitals, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va afirmar que és millor no "agitar a deshora", amb la qual cosa qualifica el reduccionisme de la inversió com una "propaganda de pressió" a les forces polítiques.

Toxo va assegurar durant la seva valoració de l'EPA que Espanya està en "els temps normals" per formar govern i que encara no s'ha aportat cap dada que confirmi l'efecte negatiu de la incertesa en la inversió.

D'altra banda, el secretari general també va afirmar que "si el país entra en una zona d'incertesa política perquè han de repetir-se les eleccions i si fins ben entrat el 2016 no hi ha horitzó de formació de govern, llavors això sí que pot acabar perjudicant l'economia i la societat."

El sentit de responsabilitat de l'ATA

La Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) va assegurar que els principals perjudicats per la incertesa són el ciutadà i l'ocupació, per la qual cosa va apel·lar al "sentit de responsabilitat" dels partits per no posar en risc els avanços aconseguits durant el camí ja recorregut. En aquest sentit, la patronal ha sol·licitat a les forces polítiques que busquin "dialogar dins el respecte mutu" cap a les institucions democràtiques amb "un Govern estable a fi de no perdre tot allò aconseguit després de la crisi".

L'OIT neda a contracorrent

Contra qualsevol pronòstic i corrent, el director de l'Institut Internacional d'Estudis Laborals de l'OIT, Raymond Torres es va atrevir a qualificar de "positiva" la incertesa generada per la falta d'investidura i govern a Espanya. No frena l'economia espanyola ni tampoc la creació d'ocupació. Per exemplificar la seva postura, va recordar el cas de Bèlgica que va continuar generant ocupació malgrat estar sense govern definit des del 2010 fins al 2012.

De "la propaganda a pressió" fins a nedar a contracorrent, passant per "no agitar a deshora".

Sense resposta del BCE

Després de qualificar d'"extraordinàries" les reformes aplicades a Espanya, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi va rebutjar fer declaracions sobre els resultats de les passades eleccions generals a Espanya i les actuals negociacions per formar Govern i investir un president de l'Executiu.

Draghi es va limitar a dir que és una cosa que no forma part del mandat del BCE. Sembla que la discreció no només es porta als bancs, també als organismes europeus.

Peticions des de Brussel·les

Brussel·les sí que va voler respondre i fins i tot demanar, després d'advertir dels "riscos" i de la "vulnerabilitat" implícita en l'elevat deute públic espanyol que es troba al voltant del 100% del seu PIB, un llast que preveu que acompanyi al país en la pròxima dècada tret que es prenguin mesures "significatives". Concretament, fa mesos que Brussel·les i els socis de l'Eurogrup, conscients de la impopularitat de l'aprovació de reformes i ajustaments estructurals en un moment com l'actual, demanen a Madrid que mantingui els seus esforços sense desfer el dur recorregut ja caminat.

Però el camí es troba ara en una parada intermèdia, sense govern. Per això, la CE mitjançant el seu portaveu comunitari Margaritis Schinas, va dir que els agradaria veure un "govern estable", sense entrar en més valoracions sobre si existeix o no preocupació per la situació política del país.

La incertesa és i sempre ha estat un terreny pantanós que cal trepitjar amb peus de plom, aquí i a tot arreu. I de moment, l'economia només pot continuar sospirant.