El Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL), principal centre d'investigació en ciències de la vida d'Europa que indaga en malalties immunològiques o el càncer, obrirà subseu a Barcelona 20 anys després d'haver-ho fet a Grenoble (França), Hamburg i Heidelberg (Alemanya), Hinxton (Regne Unit) i Monterotondo (Itàlia).

En aquesta nova subseu, que s'ubicarà al Parc d'Investigació Biomèdica de Barcelona (PRBB), hi treballaran unes 100 persones repartides en 7 equips d'investigació i un de suport tècnic, que se centraran en la investigació de biologia de teixits, que pot ser clau per entendre el càncer, malformacions congènites i malalties del sistema immunològic.

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, la secretària d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Investigació, Carmen Vela, el director general de l'EMBL, Iain Mattaj, el president del seu consell, Patrick Cramer, i el director del Centre d'Investigació Genòmica (CRG), Luis Serrano, han presentat aquesta tarda la subseu barcelonina de l'EMBL.

La nova subseu, que podria estar en funcionament a final d'any, comptarà amb les tecnologies més avançades en imatge i modelatge de malalties per obtenir informació complexa en 4D sobre teixits i òrgans i comprendre com s'organitzen i interactuen les cèl·lules en els teixits per abordar el tractament de malalties com el càncer.

Vela ha afirmat durant la presentació que el Govern d'Espanya contribuirà a aquest nou centre amb 6 milions d'euros en 6 anys, la Generalitat cedirà les instal·lacions, amb un cost estimat de 400.000 euros l'any, i 16 milions d'euros més vindran de part de l'EMBL en els pròxims 5 anys.

A més, per ser estat membre, Espanya contribueix econòmicament a sostenir les activitats de l'EMBL mitjançant quotes anuals establertes en funció de la renda nacional. El 2016 li va correspondre aportar el 8,5% (9 milions d'euros) de les aportacions dels Estats membres al pressupost.

De Guindos: "Espanya comptarà amb més investigadors de primer nivell"

De Guindos ha apuntat durant la presentació que "l'economia espanyola està en un moment que hem d'aprofitar" ja que el creixement supera "al dels països del nostre entorn", i "per arribar més lluny la investigació d'excel·lència ha de tenir més protagonisme".

"Aquest acord permetrà que Espanya compti amb més investigadors de primer nivell", ha remarcat De Guindos, que ha afegit que els resultats d'aquest centre serviran per "millorar la competitivitat a l'exterior" de les empreses espanyoles.

El conseller Jordi Baiget ha destacat la importància del coneixement per a la recuperació econòmica, i ha apuntat que el sistema català d'investigació "ha sabut captar el talent internacional". Pel que fa al nou EMBL Barcelona, Mattaj ha declarat que "s'espera que el centre estigui en funcionament durant aquest any, segurament a finals".

La data d'inauguració dependrà de si els estats membres donen suport, durant aquest mes, al candidat elegit per presidir el EMBL Barcelona, que comptarà amb el seu propi grup d'investigació. El secretari d'Universitats de la Generalitat, Arcadi Navarro, ha explicat que el centre estarà ubicat a la quarta planta del PRBB, i ocuparà una superfície d'uns 800 metres quadrats.