La justícia europea accepta que els bancs espanyols no retornin els diners de les clàusules sòl de les hipoteques cobrades abans del 9 de maig del 2013. En aquest sentit, l'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Paolo Mengozzi, ha defensat una retroactivitat "limitada en el temps". Una sentència que, malgrat no ser definitiva, dóna raó i aire a la banca per evitar l'impacte d'unes "repercussions macroeconòmiques" que, segons el Banc d'Espanya, suposarien entre 5.000 i 7.000 milions. Un impacte que "justifica la limitació en el temps" dels efectes de nul·litat "sense trencar amb l'equilibri" existent en la relació entre el consumidor i l'entitat. 

La recomanació de Mengozzi no és vinculant, però sí insinuadora del que el Tribunal europeu, que dictarà sentència a finals d'any, pugui acabar decidint i és que en una majoria de casos l'opinió i el veredicte acaben coincidint. Més concretament, Mengozzi ha transmès als jutges de Luxemburg que el fet que "declarin la limitació en el temps dels efectes de la nul·litat de les clàusules sòl incloses en els contractes de préstec immobiliari a Espanya és compatible" amb la legislació comunitària. 

Asimetria de la informació

El Tribunal Suprem espanyol va declarar el 9 de maig del 2013 les clàusules sòl com a pràctiques abusives, en considerar que els consumidors no havien estat adequadament informants de la càrrega tant econòmica com jurídica que havien de suportar.

El que en economia es coneix com a problema d'asimetria d'informació és precisament el quid de la qüestió. Una arma de doble tall que, per una banda, permet als hipotecats recuperar els diners pagats posteriors a la sentència assegurant que van descobrir "sorprenentment" una clàusula que els impedia beneficiar-se de les baixades registrades en índex de referència com l'Euríbor i, per l'altra, legitima la defensa dels bancs assegurant que van informar "correctament" els seus clients. 

Ara bé, el mateix Tribunal no va dubtar de posar límits a la retroactivitat d'aquesta nul·litat fent que els hipotecats poguessin recuperar els diners pagats posteriors a la sentència. Però malgrat que ja es comença a entreveure el camí, queda pendent saber com s'ha de procedir amb anterioritat a aquest 9 de maig del 2013. En cas d'aplicar-se una retroactivitat total des de la firma del contracte hipotecari en lloc de la data de la sentència, la banca hauria d'assumir, segons un informe de Goldman Sachs, un cost addicional de 3.000 milions.