Jordi Gual ha estat escollit per substituir Isidre Fainé al capdavant de CaixaBank com a president no executiu. Nascut a Lleida el 1957, Gual compta amb una brillant carrera acadèmica que li ha permès guanyar-se nom i prestigi al món empresarial. Doctor en economia per la prestigiosa Universitat de Califòrnia, Berkeley, assessor econòmic en la Direcció General d'Assumptes Econòmics i Financers de la Comissió Europea entre 1994 i 1996 i membre del Grup d'Assessoria Econòmica sobre Polítiques de Competència de la Comissió Europea entre 2002 i 2005. A partir de llavors, la seva prestigiosa cursa de fons li va permetre fer el salt encapçalant el servei d'estudis de la Caixa sota la presidència del ja desaparegut Ricard Fornesa.

Gual compleix a la perfecció el perfil de banquer que agrada al Banc Central Europeu (BCE). Discret, treballador, amb projecció pública i experiència a la Comissió Europea. A més de professor d'economia de la pionera escola de negocis IESE i gran expert en anàlisi macroeconòmica, Gual també és membre de la junta directiva del Cercle d'Economia, del Consell de l'European Corporate Governance Institute, del Patronat de la Fundació CEDE i vicepresident de la Fundació d'Estudis Financers. Però a partir d'ara i amb l'experiència com a grau, se li assigna el repte de prendre les regnes del primer banc d'Espanya en actius en un context global complex. Al seu costat, comptarà amb la direcció executiva del conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

El tàndem Gual-Górtazar

El tàndem Gual-Gortázar té al davant importants reptes marcats per la incertesa política i financera i la fràgil recuperació econòmica a escala global. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea tampoc no ajuda després d'haver enfonsat les borses i especialment la cotització de les entitats bancàries. A més, el sector viu una situació difícil de gestionar amb uns tipus d'interès baixos, marges ajustats i grans exigències dels reguladors financers.

A nivell intern, CaixaBank també ha d'afrontar importants reptes com són l'oferta pública d'adquisició (OPA) llançada sobre el banc portuguès BPI que es troba en la seva fase definitiva o la consecució d'un creixement sostenible, entre altres. Uns objectius importants que ja formen part del pla estratègic de l'entitat per al període 2015-2018.