L'economista Jordi Gual serà el nou president de l'entitat en substitució d'Isidre Fainé, que es mantindrà al capdavant de la Fundació Bancària La Caixa. El relleu al capdavant de CaixaBank es formalitzarà en una reunió del consell d'administració, prevista inicialment per a aquest dijous.

Gual, de 57 anys i ampli coneixedor de La Caixa, exercirà de president no executiu de CaixaBank, mentre que Gonzalo Gortázar continuarà sent el primer executiu de l'entitat en la seva condició de conseller delegat. Fainé, per la seva banda, es mantindrà com a president de la Fundació Bancària i de CriteriaCaixa, la societat d'inversions no cotitzada que aglutina les inversions en sectors estratègics de serveis i la participació en CaixaBank.

Gual assumirà la presidència del banc avalat pel mateix Fainé, que en compliment de l'actual Llei de Caixes ha hagut de triar entre quedar-se al capdavant de l'entitat financera o de la fundació, ja que és incompatible l'exercici de tots dos càrrecs. Fainé, que presideix La Caixa des de juny del 2007, tenia de termini fins al 30 de juny per formalitzar la seva decisió, pel que ha esgotat al màxim els terminis previstos. La seva proposta haurà ara de ser aprovada pels consells d'administració de CaixaBank i de la Fundació Bancària.

La proposta de Gual com a nou president no executiu de CaixaBank compta amb el beneplàcit de les institucions financeres europees encarregades de la supervisió dels sistemes bancaris dels països de la UE. No obstant això, el Banc Central Europeu (BCE) ha d'aprovar oficialment aquest nomenament, un procés que encara pot trigar unes setmanes a materialitzar-se.

Mentrestant, segons algunes fonts, el vicepresident del banc, Antoni Massanell, ocuparà la presidència en funcions de CaixaBank.

Jordi Gual, un economista de prestigi

El successor d'Isidre Fainé al capdavant de CaixaBank com a president no executiu, Jordi Gual, és un economista de prestigi amb experiència a la Comissió Europea i que ara portarà el timó del primer banc d'Espanya per volum d'actius.

Acostumat a la projecció pública pel seu càrrec d'economista en cap de CaixaBank, Gual (Lleida, 1957) és doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i va ser assessor econòmic en la Direcció General d'Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea entre 1994 i 1996, mentre que entre 2002 i 2005 va formar part del Grup d'Assessoria Econòmica sobre Polítiques de Competència de la Comissió Europea.

Gual, que va arribar a La Caixa el 2005, quan la presidia el desaparegut Ricard Fornesa, liderava fins ara el servei d'estudis d'aquesta entitat financera i és, per tant, un expert en anàlisi macroeconòmica.

Membre de diversos grups d'anàlisi econòmica de caràcter internacional, Gual també és membre de la junta directiva del Cercle d'Economia, del Consell de l'European Corporate Governance Institute, del Patronat de la Fundació CEDE i vicepresident de la Fundació d'Estudis Financers. Gual és així mateix autor de nombrosos llibres i articles sobre temes clau com la unió bancària o la integració europea, i va obtenir l'European Investment Bank Prize el 1999.

Fainé, al capdavant de la tercera fundació més important del món

Isidre Fainé ha decidit finalment que seguirà portant el timó de la Fundació Bancària La Caixa, la primera fundació privada d'Espanya i la tercera fundació més important del món per volum d'actius, per darrere de la creada per Bill i Melinda Gates i de Wellcome Trust.

Aquesta fundació és fruit de la llei de caixes aprovada a finals del 2013, que va portar a transformar La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, ​​La Caixa, en una fundació bancària. La Fundació Bancària La Caixa gestiona la totalitat de l'obra social i agrupa a CriteriaCaixa les participacions accionarials de La Caixa, inclosa la de CaixaBank, i les emissions de deute de La Caixa.

Aquesta fundació, el patronat de la qual presideix Isidre Fainé i que compta amb Jaume Giró com a director general, és hereva del compromís social dut a terme per La Caixa com a caixa d'estalvis. "L'ànima de la Caixa", com la defineix el mateix Fainé, que va recollir el gir social que ja abans de la crisi havia emprès el seu antecessor en la presidència, Ricard Fornesa.

El 2016 la Fundació Bancària La Caixa comptarà amb un pressupost de 500 milions d'euros, una quantia que s'ha mantingut invariable durant els anys de la crisi, en els quals l'entitat ha apostat clarament per reforçar la seva obra social.