L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va mantenir el juliol respecte al mes anterior en l'1,5%, el seu nivell més baix des de novembre de l'any passat, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a finals del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC del juliol han destacat els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, amb una variació anual del 0,1%, set dècimes per sota de la del juny, causada per la baixada dels preus de les fruites, davant la pujada que van registrar el juliol de 2016. També hi ha influït l'habitatge, que va retallar quatre dècimes la seva taxa, fins al 3,2%, a causa del descens dels preus de l'electricitat, que van augmentar el juliol d'un any abans.

Per contra, el juliol va destacar l'ascens de la taxa interanual del grup de vestit i calçat en dues dècimes, fins al 0,4%, per la baixada generalitzada dels preus dels seus components, més baixes que les registrades l'any passat, i el repunt de sis dècimes, fins al 2,4%, del transport, a causa, fonamentalment, del fet que els preus dels carburants van disminuir menys que no ho van fer el juliol del 2016.

L'IPC interanual va començar l'any en el 3%, la taxa més alta des de l'octubre del 2012. El febrer es va repetir el percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la taxa interanual fins al 2,3%. L'abril va tornar a pujar, fins al 2,6%, i el maig fins a l'1,9%. Ara, al juliol, ha tornat a baixar per tercer mes consecutiu, fins a l'1,5%, de manera que la cistella de la compra és avui un 1,5% més cara que fa un any.

La de juliol és l'onzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu. El setè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va augmentar una dècima la taxa interanual, fins a l'1,7%.

En termes mensuals, l'IPC es va situar en en -0,7% respecte al juny, un mes en què es va mantenir sense canvis. La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va pujar dues dècimes al juliol, fins a l'1,4%, i es va situar una dècima per sota de la taxa general de l'IPC.