Huawei és molt més que un gegant xinès. No s'atura i tampoc té pensat fer-ho. Així ho acrediten més de 80.000 enginyers que treballen per la seva marca en més de 180 països i ja proveeixen a més d'un terç de la població mundial en Tecnologies d'Informació i Comunicació. Popularment conegudes com a TIC. Conscient de la importància d'aquest sector en auge, Huawei no només treballa en solucions inalàmbriques, xarxes de dades, Cloud Computing, IP, Big Data, 4G, productes de consum com smartphones i tablets sinó que també educa amb iniciatives com el programa de beques que porta el nom "El futur de les TIC". 

En aquesta cinquena edició, hi han participat dos catalans: Jordi Burgués Miró (estudiant d'Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació de la UPC) i Xavier Ripoll Echevest (estudiant d'Enginyeria Informàtica de la UB). Després de passar un exigent procés de selecció amb currículum i vídeo de presentació personal inclosos, tots dos s'han format durant dues setmanes a la seu central de Huawei a Schenzen i Pekín des d'on han pogut conèixer in-situ l'entorn dinàmic i global de la companyia així com la cultura xinesa. El Nacional ha pogut parlar amb ells per conèixer de primer mà la seva experiència a cavall entre Catalunya i la Xina. 

Segons Burgués, "Volen conscienciar sobre la importància de la tecnologia a les nostres vides. La gent no està prou assabentada de la importància de desenvolupar, crear i inventar". "La informàtica, l'automatització, la robòtica i la telecomunicació ho absorbiran pràcticament tot. Són les indústries del futur i ja hi ha molts governs que hi estan treballant", afegeix Ripoll.

Les TIC a Catalunya

Amb les dades de l'últim Baròmetre Tecnològic a la mà, les TIC són un dels sectors més dinàmics de l'economia catalana ja que compta amb més de 13.794 empreses, el que suposa un 2,3% del total del teixit empresarial, i ocupa més de 103.300 persones. En aquest sentit, el president de CTecno, Jordi William Carnes, va assegurar durant la presentació del baròmetre que els principals reptes del sector són la manca de professionals qualificats i l'aposta per la formació de competències transversals des de les aules. En concret, s'apunta a què falten tant vocació tecnològica entre els joves com disponibilitat de professionals especialitzats. 

En aquesta mateixa línia, l'estudiant de la UPC ens recorda que "s'hauria de parlar de tecnologies des de ben petits". I en això, Catalunya encara té molt camí per recórrer. Tots dos estudiants es van fixar també en la gestió del sistema de metro i bicing de Pekin. Casualitat o no, el metro i el bicing de Barcelona han estat en peu de guerra coincidint amb el seu viatge. "En moltes coses ens porten molts anys d'avantatge", assegura Burgués.

Però lluny de perdre l'esperança per seguir-se formant ja sigui a la capital catalana, la Xina o a qualsevol altre lloc del món, aquest dos joves talents tenen molt clar que "Catalunya serà un epicentre de tecnologia en els propers anys." Educar la tecnologia per avançar-se al futur.