El president del Cercle d'Economia, Juan José Burgera, ha arribat a preguntar fins a tres vegades al ministre d'Economia, Luis de Guindos, sobre Catalunya. I després de dos intents fallits, a la tercera és la bona. Just en l'últim minut de la pròrroga de preguntes dels assistents, el ministre ha fet referència al procés i de forma molt contundent: "Fora ningú no dona la més mínima possibilitat a la secessió de Catalunya".

En aquest sentit, De Guindos ha apel·lat (una vegada més) a la legalitat i a la petició d'anar a explicar el procés al Congrés d'acord amb la carta que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha enviat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest mateix dijous. "A les Corts és on hi ha la sobirania nacional", ha reivindicat. De poc ha servit la breu salutació que Puigdemont i De Guindos han compartit entre passadissos.

cercle economia (de guindos / Puigdemont / Alviol) - Sergi Alcàzar

Independència i populisme

Però més enllà del respecte a la legalitat, el ministre d'Economia ha augurat que la independència de Catalunya tindria "un impacte extremadament negatiu" sobre la societat catalana. "Què volem: treure l'economia catalana de la Unió Europea?", s'ha preguntat de forma retòrica just abans de (auto)respondre's que això no té sentit en un moment on es parla d'integració. "El procés és al revés", ha afegit.

En aquest precís moment, Guindos ha optat per associar la independència de Catalunya a la seva crítica prèvia al populisme. No ha dubtat en tornar a destacar dos dels seus trets principals: l'enemic exterior ("el dolent és conseqüència del que arriba de fora") i les fórmules simplistes ("la recepta a aplicar és simple i màgica però falsa"). A cavall entre la independència i el populisme, ha anticipat per a ambdós casos un resultat de "desafecció social i desànim".