El ministre espanyol d'Economia en funcions, Luis de Guindos, veu "raons de pes" perquè Espanya eviti la sanció de la Comissió Europea (CE) per l'excessiu dèficit públic i ha afirmat avui que "el sentit comú diu que no hi haurà multa".

Després d'un cap de setmana de negociacions en els marges de la reunió financera del G20 que es va celebrar a la ciutat xinesa de Chengdu, el titular d'Economia va anunciar que les tres economies més grans de la zona euro, Alemanya, França i Itàlia, donen suport a una cancel·lació del càstig a Espanya.

L'Executiu comunitari té previst pronunciar-se el dia 27 sobre la seva proposta de sanció pel desequilibri dels comptes públics -que podria oscil·lar entre 0 i 2.200 milions d'euros i la suspensió de fons i inversions europees-, així com sobre els nous objectius de dèficit a Espanya per al 2016 i 2017.

"L'important és que existeixen raons de pes que justifiquen que no hi hagi multa per a Espanya ni tampoc per a Portugal", va assegurar De Guindos. Entre aquestes raons, el ministre d'Economia va citar l'"esforç fiscal que s'ha realitzat" a Espanya, els "problemes de metodologia" en el càlcul de la CE i les reformes estructurals, com també una inflació negativa.

Pressupostos a finals de juliol

En les al·legacions que va presentar a la CE, el govern espanyol en funcions es va comprometre a avançar a juliol el tancament dels pressupostos generals de l'Estat del 2016 i a aprovar mesures com la pujada dels pagaments a compte de l'Impost de Societats i el reforç de la lluita contra el frau fiscal.

De Guindos es va reunir aquest cap de setmana amb els seus homòlegs d'Alemanya, Wolfgang Schäuble; França, Michel Sapin; i Itàlia, Pier Carlo Padoan, que li van traslladar que "estan en contra que a Espanya se li imposi cap tipus de sanció", segons va revelar el ministre espanyol.

A més, el titular d'Economia en funcions es va entrevistar a Chengdu amb el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, per discutir sobre el camí d'ajustament fiscal per a Espanya.

L'última indicació de Brussel·les, de maig, situa en un 3,7 % el desfasament permès entre la despesa publica i el PIB el 2016 i en un 2,5 % el 2017.