El Govern ha assegurat aquest divendres que l'augment de l'atur al mes d'agost en 4.424 persones no és degut a l'estacionalitat turística o la fi de la campanya de l'estiu, ja que aquesta encara no ha acabat, i que la finalització de contractes s'ha donat igual al sector de l'hostaleria que al de la indústria. Per això, el secretari general de la Conselleria de Treball i Afers Socials, Josep Ginesta, considera que les dades "recorden que continua la crisi al mercat laboral".

En una breu atenció als mitjans per valorar les dades conegudes aquest divendres, Ginesta ha assegurat que l'augment de l'atur no es pot atribuir a la fi de les vacances, perquè els aturats provenen de diversos sectors a banda del turístic, i gairebé la meitat eren contractats a través d'empreses de treball temporal (ETT).

90% de contractes temporals

Malgrat que l'afiliació a la Seguretat Social ha baixat respecte al juliol, augmenta un 3,5% respecte a l'agost de l'any passat. Prop del 90% dels contractes són temporals, cosa que, per Ginesta, significa que el mercat laboral encara és molt "precari". De fet, ha alertat que hi poden haver molts contractes temporals que no ho haurien de ser i també d'altres fets a través d'ETT que també són irregulars perquè no compleixen els requisits legals. Molts d'aquests contractes duren entre un i quatre dies i per tant només cobreixen puntes de feina de forma intermitent. Però si aquestes puntes són habituals, periòdiques i estructurals, no s'haurien de cobrir amb contractes temporals.

Per tot això, considera que cal una reforma laboral que no confia que vingui de Madrid, sinó que cal fer-ho des de la "República catalana", perquè no creu que hi hagi govern espanyol aviat i tampoc que el futur executiu faci les reformes que Ginesta proposa. De fet, ha lamentat que Catalunya no tingui competències, per exemple, per fomentar els contractes de formació.