El govern central en funcions ha revisat a l'alça les previsions macroeconòmiques que enviarà a Brussel·les abans de final de mes i dins del Programa d'Estabilitat 2016-2019. Més concretament, s'ha estimat un dèficit públic del 3,6% del PIB per al present any, davant el 2,8% calculat inicialment, i del 2,9% per al 2017, segons fonts del mateix Ministeri d'Economia. En cas que es compleixin aquestes noves estimacions, Espanya sortiria del procediment de dèficit públic inferior al 3% un any més tard del previst. 

El govern en funcions ha recalculat els objectius de dèficit públic després que el 2015 Espanya tanqués amb un dèficit del 5% del PIB, vuit dècimes per sobre del previst (4,2%), argumentant-ho com una conseqüència fonamental de la desviació de les comunitats autònomes (1,66% sobre el 0,7% previst) i de la Seguretat Social (1,26% en lloc de 0,6%). Aquest desfasament, sumat al que es preveu per al 2016, ha portat la Comissió Europea a exigir a Espanya nous ajustos pressupostaris. De fet, divendres passat el Consell de Ministres ja va aprovar un acord de no disponibilitat de la despesa per a aquest exercici de 2.000 milions d'euros, i s'han imposat limitacions de despesa a les comunitats autònomes.

Previsions "realistes", sense culpes

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha explicat en la presentació d'aquestes noves previsions al Congrés que ho ha estat "comentant" amb Brussel·les, que considera que és un camí de consolidació fiscal "realista", tenint en compte la previsible desacceleració econòmica i la incertesa del panorama internacional, però que encara no ha estat acordada oficialment amb les institucions comunitàries. Més concretament, De Guindos ha assegurat que ja ha "comentat" els objectius revisats de dèficit tant amb el comissari d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, com amb el comissari de l'Euro, Valdis Dombrovskis.

D'altra banda, De Guindos també ha volgut explicar que la retallada de les previsions de creixement es correspon a la "desacceleració global" que s'està experimentant, i que "afecta l'economia espanyola, però menys que als socis de l'Eurozona". "Dins d'un context més pessimista de l'economia mundial, l'economia espanyola es comporta diferencialment millor", ha insistit. A més, el ministre ha volgut afegir que no és que hi hagués excés d'optimisme en les previsions incials sinó tot el contrari, el Govern del PP va ser massa "pessimista" en relació amb el creixement, que "finalment va ser millor del previst i que simplement s'han constatat algunes desviacions".

Unes desviacions "del conjunt de les administracions públiques" per les quals De Guindos "no dóna la culpa a ningú", i assegura que es corregiran gràcies al cicle positiu de l'economia, a les mesures de no disponibilitat de despesa per 2.000 milions d'euros avançada divendres en el Consell de Ministres i a l'aplicació de la recomanació autònoma. I malgrat tot, "ningú pot dir que Espanya no hagi realitzat un esforç important en la reducció del dèficit".

Així, de moment només s'ha "assenyalat" el nou objectiu global del conjunt d'administracions públiques, i la distribució concreta que "no ha de ser al 50%", ha precisat De Guindos, amb tot no es coneixerà fins que s'aprovi "definitivament" el Programa d'Estabilitat, abans d'enviar-lo a Brussel·les aquest mes d'abril. Finalment, també ha volgut anticipar que "de moment no s'ha notat absolutament res" als indicadors econòmics per la falta d'un nou govern i la prolongació de la situació d'interinitat de l'Executiu central.

Creixement i atur, a la baixa

En referència al deute, el Programa d'Estabilitat que Espanya enviarà a Brussel·les contempla una reducció del deute públic d'una dècima per a aquest any, fins a situar-se en un 99,1% del PIB. Durant el 2017, baixarà una altra dècima i assolirà el 99% del PIB, segons les previsions del Govern. Tal com ja va avançar De Guindos aquest cap de setmana a Washington, el Govern ha revisat a la baixa la seva previsió de creixement del PIB per a aquest any des del 3% al 2,7%, i també per al 2017, que es fixa en el 2,4%, davant el 2,9% estimat inicialment, segons De Guindos, "en línia" amb el consens del mercat i el Fons Monetari Internacional (FMI). El PIB nominal, per la seva part, creixerà un 3,7% en ambdós exercicis, davant el 3,8% del 2015.

L'Executiu preveu que la taxa d'atur se situï en un 19,9% aquest any i en un 17,9% el 2017. Guindos ja va dir aquest cap de setmana que Espanya pot crear 900.000 llocs de treball en aquests dos exercicis. Així, de la mateixa manera que el PIB, l'ocupació (mesurada en termes EPA) també desaccelerarà el ritme de creixement, en passar del 3% el 2015 al 2,7% el 2016 i al 2,4% el 2017. En termes de Comptabilitat Nacional (ocupació equivalent a temps complet), l'ocupació creixerà un 2,5% aquest any i un 2,2% el 2017, en contrast amb el 3% de 2015.