En línia amb el pla estratègic per a 2016, Gas Natural Fenosa ha obtingut un benefici net de 645 milions en el primer semestre de l'any, la qual cosa representa un descens del 14,1% davant el mateix període de l'exercici anterior.

Tanmateix, el grup energètic presidit per Salvador Gabarró ha volgut aclarir que si el resultat tingués en compte l'efecte de la depreciació de les divises als diferents països on es troba present així com els impactes positius no recurrents del primer semestre de 2015, la caiguda del benefici seria del 6,5%.

El conseller delegat, Rafael Villaseca, ha reafirmat que l'objectiu de benefici net de la companyia per aquest any és d'entre 1.300 i 1.400 milions "dins el marc del pla estratègic 2016-2018." A més, el directiu de Gas Natural Fenosa ha destacat que de cara al segon semestre de l'any, s'espera un impacte negatiu "menor" per la depreciació dels tipus de canvi així com també per la comptabilització de les plusvàlues per venda d'actius. 

Seguint el pla establert

En aquest mateix sentit i encara d'acord amb l'itinerari establert, el resultat brut d'explotació (Ebitda) s'ha situat en els 2.457 milions, la qual cosa implica un descens del 6,2% respecte al primer semestre de 2015 una vegada "reexpressat per la discontinuïtat del negoci del gas liquat del petroli a Xile".

Però tot resulta novament contextualitzable tenint en compte l'impacte positiu de les liquacions favorables i altres regulacions que va rebre en el primer semestre de 2015 per valor de 39 milions i l'impacte negatiu de 114 milions que rep ara a l'Ebitda a causa de la depreciació de divises com el real brasiler o el pes colombià. De valorar-se aquests factors, Gas Natural defensa que l'Ebitda hauria caigut tan sols un 0,4%.

El negoci espanyol guanya pes

En un entorn macroeconòmic i energètic de gran complexitat a tot el món que ha afectat especialment els negocis d'aprovisionament i comercialització de gas i les activitats regulades a Llatinoamèrica, Gas Natural ha enfortit el negoci a Espanya. En aquest sentit, el repunt dels mercats residencials i industrials així com dels sectors de transports i la indústria de gran consum han suposat un bon impuls.

Tal i com queda reflectit a la seva aportació a l'Ebitda, el negoci espanyol és un 2,2% superior, continua guanyant pes i ja representa el 55,7% del total mentre que les activitats internacionals han aportat un 15,1% menys i suposen un 44,3% del conjunt.

A tall d'exemple, la distribució d'electricitat a Espanya ha aportat un benefici operatiu de 303 milions, la qual cosa suposa un 4,8% mentre que a Llatinoamèrica, el mateix negoci ha reportat 340 milions, és a dir, en línia amb el primer semestre de 2015. Això sí, sense tenir en compte l'impacte de la depreciació dels tipus de canvi.

Un dividend de 0,33 euros per la Mercè

Gas Natural Fenosa abonarà un dividend de 0,33 euros per acció el 27 de setembre, just després de les festes de la Mercè. I a més, ho farà íntegrament en efectiu, tal i com ja va acordar en el seu últim consell d'administració. Convé matisar que aquest dividend a compte fa referència als comptes del 2016, cosa que resulta una novetat que el pagament als accionistes es materialitzi el setembre, en lloc del gener de l'any següent, com anava sent costum.

Més concretament, la nova política de dividends de la multinacional de cara al 2016-2018 preveu destinar el 70% dels beneficis del trienni a remunerar els seus accionistes, establint com a mínim un euro per acció.