El Govern colombià ha ordenat la intervenció de la distribuïdora d'energia Electricaribe, del grup Gas Natural Fenosa, immersa en una crisi financera que ha repercutit negativament en la prestació del servei els seus clients. Més concretament, la intervenció ha estat anunciada per la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris mitjançant una resolució que "busca assegurar la prestació del servei d'energia elèctrica en els departaments proveïts per Electricaribe: Atlàntic, Bolívar, Cesar, Còrdova, La Guajira, Magdalena i Sucre".

Una intervenció que inclou la "presa de possessió dels béns, havers i negocis de la societat Electrificadora del Carib (Electricaribe)", ha assenyalat la Superintendència en un comunicat. En la resolució que ordena la intervenció es conclou "que la situació financera d'Electricaribe pot portar-la a una imminent aturada de pagaments" i a més "la informació disponible apunta que Electricaribe no és actualment en condicions de prestar el servei d'energia amb la continuïtat i qualitat degudes". Per a tot plegat, s'ha nomenat Javier Lastra com agent especial a Electricaribe. 

"La presa de possessió d'Electricaribe està recolzada pel mandat que la Constitució Política colombiana li imposa a l'Estat, en el sentit d'assegurar la prestació eficient de serveis públics a tot el territori nacional", ha concretat el Superintendent de Serveis Públics, José Miguel Mendoza. Així mateix, el ministre de Mines i Energia, Germán Arce, ha confirmat la suspensió de les negociacions amb Gas Natural per "falta de capitalització" alhora que ha assenyalat en dos tuits que "la presa de possessió d'Electricaribe és la millor alternativa per garantir el servei d'energia per famílies i indústria" de la regió. 

Una crisi des de fa temps

La crisi de l'empresa, que atén 2,5 milions de clients en els set departaments de la costa atlàntica colombiana esmentats per la Superintendència de Serveis Públics, s'arrossega des de fa mesos, en què els usuaris s'han queixat dels constants errors en la prestació del servei. Electricaribe atribueix aquesta situació en part a la falta de pagament de nombrosos clients i al frau en el consum d'electricitat.

El president de Gas Natural, Isidre Fainé, va viatjar el passat cap de setmana a Colòmbia per reunir-se amb membres de l'Executiu colombià, entre ells el president José Manuel Santos, per abordar la crisi oberta per la filial. A principis d'agost, la multinacional catalana ja va notificar a les autoritats colombianes l'inici d'una controversia a la llum de l'acord internacional d'inversions recíproques entre Espanya i Colòmbia a causa d'un deute acumulat amb la filial al país sudamericà on compta amb una participació del 85,38%. Des d'aquest moment, existia un termini de negociació de sis mesos que, de no derivar-se en un acord, podia provocar una denúncia de Gas Natural davant la cort internacional de l'arbitratge. 

Cartera de clients morosos i un marc regulatori

Segons l'empresa, al tancament de setembre passat la seva cartera de clients morosos ascendia a  4.052.080 milions de pesos, el que equival a uns 1.260 milions d'euros, que li han creat un problema de caixa que al seu torn, li impedeix fer les inversions adequades per millorar el servei. D'aquest import de deute que acumula per impagaments de clients, té provisionat aproximadament el 83% o el que és el mateix, 1.044 milions d'euros. 

La setmana passada, en una conferència amb analistes per presentar els resultats corresponents als nou primers mesos de l'any, el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, va assegurat que el grup manté "la voluntat de cooperar" amb el Govern colombià per trobar una solució al problema que passa per establir un marc regulador al país que li doni la seguretat jurídica necessària. Aquest dimarts, la multinacional ha tornat a mostrar el seu interés total en "cooperar i col·laborar" amb les autoritats de la República de Colombia. 

"Busquem solucionar aquest problema històric de la mà de Gas Natural Fenosa accionista majoritari d'Electricaribe, però no aconseguim en aquesta ronda de negociacions un acord per a la capitalització de l'empresa", ha assenyalat el Ministeri colombià de Mines i Energia. A la qual cosa ha afegit que "sense el finançament del pla d'inversions requerit, l'única opció per protegir les famílies de l'Atlàntic, Bolívar, La Guajira, Magdalena, Còrdova, Cesar i Sucre és la presa de possessió" de l'empresa. Mentrestant, la filial colombiana de Gas Natural Fenosa ja havia evitat durant aquest mes l'inici d'un procés de suspensió d'activitat després de pagar al voltant de 28.000 milions de pesos, el que suposa 8,5 milions d'euros, a l'operador del sistema elèctric del país. Segons la multinacional catalana, "no s'estima que la mencionada intervenció temporal de la companyia colombiana tingui impacte sobre el resultat net ni sobre el cash-flow de Gas Natural Fenosa, no afectant així a l'actual política de dividends."