"Demanem estabilitat i garanties al nou govern, sigui del color que sigui", ha assegurat a Madrid el president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, durant la presentació de la nova visió estratègica 2016-2020, que compta amb "una important inversió i esforç d'eficiència" alhora que és "molt convenient per a l'accionista".

Més concretament, la multinacional amb seu a Barcelona invertirà fins a 14.000 milions per créixer en xarxes de distribució i generació renovable durant els propers cinc anys, i de la xifra total un 80% serà en actius regulats o contractats. En aquest mateix període, també es preveu destinar 7.000 milions a dividends.  

Una setmana després de celebrar la junta general d'accionistes a Barcelona en la qual ja va lamentar que "l'economia espanyola pateix un embús polític", Gabarró ha reiterat que no perd l'esperança que "de les eleccions de juny en surti un govern sòlid i estable que prengui les regnes" per impulsar el creixement econòmic. 

Protegir i potenciar el model

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, ha destacat que aquest nou pla té per objectiu "protegir el reeixit actual model de negoci, que ha demostrat la seva capacitat per capturar el creixement durant els últims anys i establir les bases per continuar creixent gràcies a les inversions que contempla el pla". Desgranant la xifra d'inversions, la multinacional invertirà 8.100 milions d'euros en el període 2016-2018 i uns altres 6.000 milions en els anys 2019 i 2020.

A més, aquestes inversions permetran a l'energètica augmentar en 3,6 milions els punts de subministrament d'electricitat i gas i incrementar el parc de generació en 3,5 gigawatts (GW), dels quals 2,5 GW seran en energia renovable i 1 GW més en projectes de cicles combinats internacionals.

Xile, Mèxic, Colòmbia, i també Espanya, seran les principals destinacions de les inversions en xarxes de gas. En el negoci del gas, es realitzaran inversions per incrementar la flota, per augmentar la flexibilitat i competitivitat i també s'invertirà en plantes flotants de regasificació de gas natural liquat (GNL).

Política de dividends "convenient"

En referència a la nova política de dividends, ja aprovada durant la passada junta d'accionistes, preveu un 'pay out' del 70% i el pagament d'un dividend mínim d'1 euro per acció amb possibilitat de 'script dividend' per al període 2016-2018. Així mateix, es preveu destinar aquests 7.000 milions a dividends en cinc anys.

Uns dividends que beneficiaran principalment els seus dos accionistes majoritaris, que podrien arribar a embutxacar-se més de 5.100 milions en dividends. Aquests són La Caixa, amb una participació del 34,4% i Repsol, amb un 30% del capital. 

Villaseca ha assenyalat també que preveu un "escenari desafiador" tant per a aquest exercici com per al pròxim a causa de la volatilitat de les 'commodities' o matèries primeres i dels tipus de canvi, per la qual cosa s'esperen objectius més conservadors de creixement del resultat brut d'explotació (Ebitda) i benefici net per al primer trienni, amb un Ebitda de 5.400 milions i uns guanys fins als 1.600 milions per a 2018.

Creixement sòlid

De cara a la resta del període, s'estima un creixement més sòlid i es preveu superar els 1.800 milions de benefici net el 2020, un 20% més respecte a 2015 i a un ritme de creixement del 4% anual, així com una taxa mitjana acumulada de creixement del 3% en el cas de l'Ebitda consolidat, fins als 6.000 milions, un 13% més respecte a 2015.

A més, el pla inclou un pla d'eficiències de 220 milions fins a 2018, i l'estudi d'altres d'addicionals per al període 2019-2020, que podrien accelerar-se. De la mateixa manera, el grup preveu mantenir la seva estricta política financera malgrat l'entorn difícil dels propers anys i preveu finalitzar el període amb un deute net de 15.600 milions d'euros, amb el qual es reduirà la ràtio deute neta/Ebitda des de les tres vegades actuals a les 2,9 el 2018 i a les 2,5 vegades a finals de 2020.

"El segon trimestre millor que el primer"

D'altra banda, Gas Natural ha obtingut un benefici net de 329 milions durant el primer trimestre, un 18,6% menys que en el mateix període de l'exercici anterior, sobre el que s'ha volgut precisar que, en termes ajustats, el descens és del 8,7%, a causa de factors d'entorn macroeconòmic i energètic.

"Esperem que el segon trimestre sigui millor que el primer" ha assegurat Villaseca que ha explicat que es preveu també una millora de l'entorn. 

El resultat brut d'explotació (Ebitda) ha assolit fins al març els 1.216 milions d'euros, un 9,9% menys que en el mateix període de 2015 a causa de la discontinuïtat del negoci del gas liquat del petroli a Xile i condicionat per un entorn macroeconòmic i energètic "molt exigent", que ha afectat especialment la contribució dels negocis d'aprovisionament i comercialització de gas i els negocis de distribució de gas i electricitat de Llatinoamèrica, la qual cosa representa un 30% de l'Ebitda. 

I malgrat això, Villaseca ha explicat que "els nostres negocis exceptuant el Brasil estan donant resultats positius i continuen creixent en moneda local", pel que ha volgut ressaltar els bons resultats malgrat la crisi alhora que "hi ha símptomes d'estabilització en els preus de les energies".