Gas Natural Fenosa celebra aquest dijous la seva primera junta general d'accionistes amb Isidre Fainé com a president no executiu de la companyia i sense Salvador Gabarró, el seu predecessor en el càrrec, que era president d'honor de la multinacional i que va morir el passat 17 de març als 81 anys. La junta també és significativa perquè és la primera amb el fons Global Infraestructure Partners (GIP) com a accionista.

GIP es va convertir en un dels accionistes de referència de Gas Natural Fenosa el setembre passat, quan va adquirir un 10% a Repsol i un altre 10% a CriteriaCaixa. En aquest sentit, la junta d'accionistes servirà per ratificar el nomenament com consellers de William Alan Woodburn, Rajaram Rao i Mario Armero, tots ells en representació de GIP. També seran ratificats com consellers Marcelino Armenter i Alejandro García-Bragado, a proposta de CriteriaCaixa, i Josu Jon Imaz, en representació de Repsol.

També està previst reelegir com a conseller Enrique Alcántara-García Irazoqui (CriteriaCaixa) i Luis Suárez de Lezo (Repsol).

17 consellers i un conflicte

El consell d'administració de Gas Natural està format per 17 consellers: quatre en representació de CriteriaCaixa, tres per Repsol i altres tres per GIP, mentre que hi ha sis independents i un conseller executiu, el conseller delegat, Rafael Villaseca. D'aquesta forma, el consell reflecteix l'estructura de l'accionariat, controlada per un triumvirat format per La Caixa, a través de CriteriaCaixa (24,4%), per Repsol (20%) i pel fons Global Infraestructure Partners (20 %).

D'una altra banda, la junta general d'accionistes arriba en un moment en què Gas Natural manté un conflicte amb Colòmbia per la seva filial Electricaribe. El passat 22 de març la multinacional va sol·licitar l'inici d'un procediment arbitral davant el Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacional (CNUDMI) per reclamar a Colòmbia la devolució de la seva filial Electricaribe o una indemnització de més de 1.000 milions de dòlars.

El pla estratègic 2020

Gas Natural també està immersa en el compliment del seu pla estratègic fins a 2020, que preveu que aquest any la multinacional guanyi entre 1.300 i 1.400 milions d'euros. La multinacional energètica Gas Natural Fenosa va guanyar l'any passat 1.347 milions d'euros, un 10,3% menys que el 2015, condicionada per un entorn macroeconòmic i energètic més exigent, a causa del menor preu de les matèries primeres energètiques.

Durant la junta està previst que s'aprovi destinar un total de 1.000,68 milions d'euros al pagament del dividend, fet que suposa un dividend brut total d'un euro per acció. El passat 27 de setembre Gas Natural ja va abonar un pagament a càrrec de 0,33 euros per acció, mentre que el pròxim 27 de juny es liquidarà la quantitat restant, de 0,67 euros per acció.