El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha assegurat que espera que algú li agafi el relleu en el càrrec "més aviat que tard", ja que als seus vuitanta anys, se sent disposat a retirar-se. Malgrat això, encara està pendent que el Grup La Caixa, principal accionista de la companyia, decideixi qui l'ha de succeir. De moment, ha renovat tres anys més com a conseller de la multinacional elèctrica després de reconèixer també que s'hi sent molt a gust. 

"No depèn de mi, me n'aniré quan em deixin marxar, que ja en tinc certes ganes". Així ho ha comunicat prèviament a la junta d'accionistes, on ha detallat que el Grup La Caixa, que ostenta un 34% del capital, és l'encarregat de nomenar el president mentre que Repsol, amb un 30% de les accions, escull el conseller delegat.

Gas Natural suposa per a ambdues entitats, segons Gabarró, una inversió estratègica, per la qual cosa no consta que es produeixi cap desinversió més enllà d'operacions de liquiditat. 

Embús polític

En referència a la repetició de noves eleccions generals el pròxim 26-J, Gabarró ha lamentat que "l'economia espanyola pateixi un embús polític", ja que ha considerat que aquesta situació frena la presa de decisions i genera incertesa entre els inversors internacionals i nacionals. A més, ha indicat que molt possiblement seguirà havent-hi un govern en funcions fins després de l'estiu, cosa que implica "perdre gairebé un any."

Malgrat això, el president de Gas Natural Fenosa no perd l'esperança que "de les eleccions de juny surti un govern sòlid i estable que agafi les regnes" per poder continuar impulsant el creixement de l'economia. I és que a excepció del dèficit públic, Gabarró considera que els indicadors econòmics "són bons" i compten amb "unes bases sòlides".

El dividend com a "senyal de confiança"

Gas Natural Fenosa també ha aprovat durant la junta una retribució encara més gran en dividends a tall de "senyal de confiança" per a tots els accionistes sobre la capacitat de creixement de la companyia. D'aquesta forma, la junta general d'accionistes ha aprovat una nova proposta de dividend per a l'exercici 2015 que implica destinar 1.000,1 milions en dividends, cosa que suposa un 10,1% més respecte a l'exercici anterior i amb un pagament d'un euro per acció.

Una política que es perpetuarà entre 2016 i 2018, amb un 70% de beneficis destinats a dividends i un mínim d'un euro per títol. També s'obre la possibilitat del pagament de dividend script, és a dir, retribució amb noves accions de l'entitat.

Energies renovables 

Per la seva part, el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, ha assegurat que el creixement de la companyia passa per generar energies renovables i gas, tant al mercat espanyol com a l'estranger, durant els propers anys. Una tendència que compta amb el vistiplau i la recomanació explícita dels analistes. 

"Cal fer esforços en renovables, però de manera assenyada i eficient per als consumidors, de manera que qualsevol nou rellançament de la política de renovables no torni a comportar la pesadíssima càrrega que coneixem". Així, Villaseca ha reiterat la seva disconformitat amb una política pública que impulsa les energies renovables mitjançant subvencions que finalment acaben recaient sobre la factura del consumidor. La seva aposta passa per les noves tecnologies competitives sense subvencions. 

A més, Villaseca ha recordat que el mercat elèctric a l'engròs ha patit un descens "brutal" del 44% del mercat durant els últims exercicis, una xifra molt superior a la mitjana europea. A això, ha afegit que hi ha moltes subvencions que s'haurien de treure de la factura i de cara al futur, tampoc no s'esperen "pujades importants". 

Gabarró ha anticipat també que "hi ha possibilitats d'aconseguir operar sense subvencions" alhora que ha apuntat que Espanya té una generació sobredimensionada amb una punta de consum actual que és la meitat de la potència instal·lada. Un fet pel qual ha demanat "gran prudència" a les administracions en el moment de decidir possibles subvencions i "no subvencionar res per augmentar una cosa que no necessitem".

Pla estratègic 2016-2018

Sense entrar en gaires detalls, el nou pla estratègic de Gas Natural Fenosa passa per un creixement basat en quatre àrees de negoci: dues activitats regulades com són les infraestructures de gas (que generen actualment un 40% de l'Ebitda) i les infraestructures elèctriques (26%) i dues activitats liberalitzades com són la generació i comercialització elèctrica (19%) i comercialització de gas natural (15%)..

En aquest sentit, Gabarró ha assenyalat que la generació creixerà especialment a l'estranger mentre que la distribució elèctrica serà fortament impulsada a Xile, Panamà i Colòmbia i el negoci del gas continuarà creixent tant a Espanya com a l'estranger. 

Finalment, Gabarró ha assegurat que no estan contemplant l'adquisició d'Endesa perquè es tracta d'"una operació impossible", ja que Competència no els permetria comprar-ne més.