El pròxim Govern d'Espanya serà qui prengui la decisió culminant sobre la potencial fusió de les dues entitats nacionalitzades, Bankia i Banc Mare Nostrum (BMN). Malgrat això, el Govern central, que segueix en funcions i no pot prendre cap decisió al respecte, ja ha demanat mitjançant el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), presidit per Jaime Ponce, el vistiplau de la Comissió Europea amb l'objectiu que Bankia pugui absorbir BMN, integrat per Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra.

A diferència dels últims mesos, les autoritats de Brussel·les han mostrat certa predisposició a acceptar la fusió a causa dels grans avantatges que podria generar tant la complementarietat del negoci com les sinergies d'ambdues entitats. L'operació compta amb el suport del BCE que advoca per fusions bancàries amb l'objectiu de guanyar en eficiència, rendibilitat i estalvi de costos estructurals per evitar així els més que temuts problemes de solvència que podrien assetjar el sistema financer i creditici en un futur pròxim.

Sortir o no sortir a Borsa  

Malgrat que la incertesa política està posposant el seu desenvolupament, una fusió entre ambdues entitats suposaria el tret de sortida a una possible ronda de noves fusions en el sector bancari espanyol, la qual cosa facilitaria la recuperació dels ajuts públics emesos per part de l'Estat, qui posseeix un 64% de Bankia i un 65% de BMN. A més, també podria impulsar la cotització borsària de Bankia a la recerca de recuperar els nivells assolits amb la privatització del 7,5% del seu capital alhora que evitaria la sortida a borsa de BMN en un moment on la volatilitat s'ha apoderat dels mercats. Convé recordar que Bankia va rebre 22.424 milions de diners públics, mentre que BMN, en una escala molt menor, va rebre 1.645 milions.

De moment, cap de les dues entitats no pot dur a terme cap procés de fusió, ateses les restriccions del programa de rescat bancari sol·licitat per Espanya durant l'estiu del 2012. En concret, i després de quatre anys "d'èxits" en què s'ha complert el pla estratègic 2012-2015 "tremendament exigent", Bankia està sotmesa a la limitació de no adquirir noves entitats ni tampoc realitzar nous moviments fins al 2017, tal com va recordar el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, en un dinar col·loqui celebrat dimecres passat. El Ministeri d'Economia en funcions encapçalat per Luis De Guindos s'ha mostrat partidari de la fusió, però la decisió més enllà d'estar a sobre d'una taula en funcions depèn del pròxim Govern central. El vistiplau de Brussel·les és ja per si un bon presagi del que pugui acabar passant.