Catalunya és un pol internacional d'emprenedoria que crea ocupació, impulsa el talent i atrau la inversió en unes start-ups que exerceixen de grans ambaixadores arreu del món. El darrer aparador ha estat el XXI Fòrum d'Inversió organitzat per Acció a Barcelona, que segons el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, és ja "un esdeveniment consolidat a Catalunya". Tan consolidat que compta amb 700 emprenedors i inversors, 150 milions per part d'inversors privats i fons de capital risc i 400 reunions de networking (allò que un dels assistents no dubtava en definir com una font inacabable d'oportunitats).

Aquestes xifres són els pilars d'un fòrum que serveix de pont entre els nous projectes empresarials i l'anhelat finançament dels inversors. "Una cosa tan simple i tan complexa de fer", ha assegurat Baiget. Un elevator pitch que "connecta els somnis" de 50 start-ups que han estat seleccionades d'entre més de 100 propostes. Però només pot quedar una que sigui premiada pel seu potencial d'innovació i internacionalització. I aquesta ha estat Nektria, que ha desenvolupat una solució logística que permet al consumidor escollir de la forma més eficient possible el dia i la franja horària exacta en què vol rebre la seva compra. 

També ha estat guardonada per la seva trajectòria emprenedora Galenicum, especialitzada en el desenvolupament i comercialització de medicaments genèrics per a tercers, mentre que Mammoth Hunters, Fashiop, Sharing Academy (guardonada durant l'MWC amb els Mobile Premier Awards), Bound4blue i Lekos Biotech han estat premiades amb consultoria personalitzada i formació i assessorament legal. I per a tota la resta, més networking, més contactes i noves oportunitats de negoci. 

Catalunya, "un 'hub' molt atractiu" amb reptes

Catalunya és "un hub molt atractiu que ha guanyat múscul emprenedor i inversor", ha explicat el director executiu d'Acció, Joan Romero. Però encara hi ha molt a fer i la digitalització no s'atura. Per això, Romero no ha dubtat d'assenyalar que encara queden grans reptes per davant que, alhora, generaran noves oportunitats: quarta revolució industrial, impressió 3D i capitalització de les empreses, entre d'altres. A tot plegat, Baiget ha reiterat la importància de construir un ecosistema d'emprenedoria català que sigui capaç d'aprofitar les sinergies implícites en esdeveniments de gran tirada com són el Mobile World Congress (MWC), el 4 Years From Now (4YFN) o la fira Smart City. 

El caràcter emprenedor fa molt i en el cas català és molt potent. Les xifres l'avalen. Només així es pot explicar que Catalunya hagi tancat el 2015 amb 502 operacions i 371 milions, el que suposa un 32,9% i un 56,3%, respectivament del conjunt d'Espanya. Catalunya fa fàcil allò que és complex. I invertir en start-ups és enfortir el múscul de l'economia catalana en capital humà, digitalització, iniciativa emprenedora, inversió d'R+D i nous llocs de treball.