Ontario Teachers' Pension Plan ha tancat l'operació de compra sobre la funerària Mémora i això li permet entrar en el mercat de serveis funeraris a la península ibèrica. El primer fons canadenc d'inversió en pensions per a professionals ha assegurat que mantindrà l'actual equip directiu de Mémora. Ja fa dies que les dues empreses negociaven els detalls de l'operació que segons La Vanguardia s'ha acabant tancant per aproximadament 450 milions d'euros. 

L'entrada a Mémora s'ha fet després d'adquirir les accions de control que mantenia el grup britànic 3i. El fons canadenc ja coneix aquest mercat de la mà de la seva participació amb l'empresa francesa OGF, primer grup de serveis funeraris de França que realitza 122.000 serveis funeraris. Ontario Teachers' Pension Plan gestiona 175.600 milions de dòlars canadencs (uns 121.000 milions d'euros) en actius nets procedents del major pla de pensions del col·lectiu de mestres del Canadà.

El director general sènior d'Ontario Teachers', Jo Taylor, ha assegurat que Mémora ''és un gran projecte empresarial amb un sòlid compromís social i grans oportunitats de creixement''. Mentrestant, el conseller delegat de Mémora. Juan Jesús Domingo, que continuarà al capdavant de la firma ha valorat positivament l'entrada del fons Ontario perquè suposa un ''reconeixement'' internacional: "Esperem amb il·lusió la feina amb el nostre nou inversor per continuar impulsant junts el creixement de Mémora."

Mémora i Ontario

Mémora, fundada el 2001, i amb seu central a Barcelona ocupa el lideratge del sector de serveis funeraris (115 tanatoris, 24 crematoris i gestió de 13 cementiris) al conjunt de l'Estat espanyol i Portugal. En l'últim exercici va realitzar més de 47.000 serveis funeraris i 17.000 incineracions. La companyia, amb una facturació de 173 milions el 2015, és a més propietària del 85% de Serveis Funeraris de Barcelona (SFB), mentre que l'altre 15% està en mans de l'Ajuntament de Barcelona. 

Amb seu a Toronto i oficines també a Hong Kong i Londres, Ontario Teachers', molt conservador en les seves inversions, té una àmplia experiència en el sector funerari així com una cartera diversificada d'actius, inverteix i administra les pensions dels 318.000 professors actius i jubilats de la província d'Ontario.

La voluntat de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que Ontario Teachers' Pension haurà de comprar la participació del 15% que el consistori encara manté a Serveis Funeraris de Barcelona (SFB), després que hagi adquirit la participació majoritària de la funerària catalana. Defensen que les clàusules especifiquen que el propietari majoritari de SFB haurà d'adquirir la participació del minoritari si es dóna el cas.

El Govern de Ada Colau advoca per vendre aquest 15% de l'Ajuntament de SFB com a operació paral·lela a la creació d'un tanatori municipal, i encara que va portar ambdues propostes al ple d'abril, finalment les va haver de retirar per falta de suports.