Foment del Treball ha posat en marxa Foment Up, una acceleradora d'empreses que en la seva primera edició es desenvoluparà de la mà de la multinacional energètica Gas Natural Fenosa. La directora de Foment Up, Maria Mora, ha explicat que Foment i Gas Natural han confeccionat un pla de treball amb l'objectiu de seleccionar empreses emergents de l'àmbit de les macrodades (Big Data) o de l'Internet de les Coses que puguin desenvolupar projectes innovadors.

El programa d'aquesta primera edició, denominat Energy & Data, busca empreses que siguin capaces d'aportar solucions innovadores que Gas Natural pugui oferir als seus clients residencials, i compta també amb el suport de la Generalitat, a través d'Acció, de l'associació Barcelona Tech City o bé de la firma Rousaud Costas Duran. "Hem escollit les tecnologies de Big Data i creiem que tots els productes han d'estar connectats i a portar un valor afegit al client", ha explicat la directora d'innovació tecnològica de Gas Natural Fenosa, Mónica Puente. Les empreses seleccionades tindran a disposició l'espai de 250 metres quadrats que Gas Natural té a la seu de Barcelona Tech City, a l'edifici del Palau de Mar.

Què aporta cadascuna?

Tant Gas Natural com Foment aportaran mentors per seguir l'evolució del projecte o bé experts per assessorar aquestes empreses emergents en el seu projecte de negoci o en diverses matèries. En concret, l'energètica posarà a disposició d'aquestes empreses el seu coneixement i experiència, els seus sistemes i està disposada a aportar en última instància finançament per a aquells projectes que consideri viables. "Els diners no seran un problema en aquest repte", ha apuntat Puente.

Per la seva banda, Foment no es planteja injectar capital a aquestes empreses emergents, però sí que contactarà amb xarxes d'inversors interessades a invertir i organitzarà un esdeveniment per presentar públicament els projectes que es desenvolupin. En aquesta línia, el president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, ha assegurat que vol que Foment Up sigui una iniciativa "potent" per posar en contacte les grans empreses amb les empreses emergents, cosa "fonamental", ha remarcat. També ha assegurat que, amb aquesta iniciativa, Foment vol contribuir a la creació d'empreses i de llocs de treball i posa de manifest que vol ser una patronal que "estigui al dia" i amb vocació "innovadora".

En darrer lloc, la consellera delegada d'Acció, Núria Betriu, ha tancat la sessió tot ressaltant que Catalunya és la principal regió receptora de fons del capital risc a Espanya, i que també és una gran captadora de recursos per a recerca i desenvolupament. "Iniciatives com aquestes per connectar l'IoT i la Internet de les Coses són reptes que ens esperonen en l'objectiu de liderar la quarta revolució industrial del sud d'Europa", ha conclòs Betriu.