L'exgovernador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha culpat el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, de convertir el rescat de Bankia "en el gran desastre" per haver evitat que l'organisme supervisor actués de forma normal, com ja havia succeït en la nacionalització d'altres caixes d'estalvis. A més, ha assegurat que això va debilitar posteriorment la confiança del sector financer espanyol respecte als seus socis europeus.

Rajoy no és culpable, De Guindos sí

Fernández Ordóñez, que va ser governador des de juliol del 2006 fins al juny del 2012 i ara es dedica a impartir classes, ha garantit que el Banc d'Espanya negociava contínuament amb Bankia les condicions idònies per emprendre la nacionalització de l'entitat, que finalment va tenir lloc el 9 de maig del 2012. A més, ha assegurat que mantenia reunions amb l'expresident Rodrigo Rato, i el convencia perquè marxés en benefici de José Ignacio Goirigolzarri, l'actual president de l'entitat.

Especialment crític es mostra Fernández Ordóñez amb els sis primers mesos del Govern del Partit Popular que van conduir el sistema financer espanyol a una situació limítrofa i pràcticament de col·lapse. Ara bé, l'exgovernador ha assenyalat directament com a culpable el ministre d'Economia en funcions, però no el Govern de Mariano Rajoy, a qui fins i tot ha arribat a lloar per haver donat suport a les mesures per frenar la crisi financera quan José Luis Rodríguez Zapatero era president d'Espanya.

A favor de la fusió de Bankia

El rescat de Bankia va tenir lloc sota el mandat de Fernández Ordóñez. És per això que l'exgovernador s'ha mostrat partidari de la fusió de les set caixes d'estalvis que va donar lloc a Bankia després d'haver seguit les directrius de la supervisió del Banc d'Espanya, a fi d'aprofitar sinergies i "poder fer fora sis gestors incompetents".

Fernández Ordóñez ha remarcat també que la crisi financera a Espanya s'ha focalitzat principalment en les antigues caixes, de les quals 30 han estat liquidades i ha recalcat, tanmateix, que cap banc espanyol no ha rebut "un sol euro dels contribuents".

I això es deu principalment a l'estratègia partidista de De Guindos, obsessionat en acusar el Partit Socialista i menysprear els organismes supervisors com el Banc d'Espanya per tal de justificar les males dinàmiques del sistema financer. "L'error més important va ser el de magnificar els problemes del sector bancari espanyol per criticar l'Executiu anterior i justificar el caràcter salvador del nou Govern”, afirma l'ara professor.

L'oportunitat actual

Davant de la situació actual d'incertesa política, l'exgovernador també s'ha afegit a l'allau de reaccions procedent dels diferents agents econòmics. Més concretament, Fernández Ordóñez ha considerat una "oportunitat" la fragmentació del Parlament, ja que això permetrà als partits que no formin part del Govern opinar sobre les seves polítiques. "[Fins ara] una vegada que s'aconseguia la majoria del Govern, s'ignorava el Parlament", ha declarat l'exgovernador.

 

(Fotografia: Luis de Guindos, ministre d'Economia en funcions / EP)