El fast food té mala premsa. I sovint justificada. El menjar ràpid és còmode, però generalment té un preu: és insà. I la qualitat sovint deixa molt que desitjar. Qui vol menjar a tota pressa sovint ha d’oblidar-se d’exigir un mínim de qualitat. I qui vol menjar bé, sovint ha de sacrificar el seu temps, i també la seva butxaca. Els germans Joaquim i Fran López, del Villa Retiro Grup -que integra els restaurants Villa Retiro i Xerta, amb una Estrella Michelin cadascun – han apostat per crear un establiment del que anomenen “fast good”, on es combini velocitat, qualitat i preu: Enoterra. Aquest establiment, situat al costat de la plaça Universitat, es planteja com la base per a la creació d’una franquícia que divulgui aquest model alimentari per Catalunya.

Natural

L’aposta del local és el producte natural i de proximitat, tot i que no ecològic al 100 %. Els ous que s’usen són de gallines “felices” i alguns productes vegetals com els calçots i d’altres verdures són produïdes pel mateix grup o per pagesos de la zona de l’Aldea, als que es compra directament. Alguns dels vins que s’ofereixen són els del mateix grup, del celler Pagos de Hibera, i també hi ha sucs espremuts. La voluntat és apostar pels productes de proximitat, per eliminar intermediaris i també per controlar millor la qualitat. A més a més, aquest fast food incorporarà productes de temporada: variarà els seus plats en funció de les estacions.

Més que un entrepà

Els productes d'Enoterra porten el segell de qualitat del xef Fran López. L’oferta estrella del local és un menú per 8,90 €, constituït d’un entrepà, una amanida i una copa de vi. Un dels emblemes del local són els entrepans, realitzats amb diferents tipus de pans: coca de vidre, focaccia, pa gallec... No falta el clàssic pernil de pernil ibèric ni el de truita a la francesa, però n’hi ha de més sofisticats, com el de botifarra amb calçots o el de farcell de xai (cuit a baixa temperatura amb albergínia i pebros escalivats, maionesa de brasa i maionesa de soja). Els seus preus van dels 4 als 12 €. També es poden prendre amanides, com una escalivada, o tapes (braves, patates estrellades, formatges...).

Mecanisme fast food

El restaurant funciona com un clàssic fast food, en què el client fa la seva comanda personalment a la caixa i després se li serveix en funció del seu número. Ara queda per veure si els clients apreciaran aquest model, i si la combinació entre qualitat, salut i preu resultarà sostenible. Segons els seus impulsors, si s’aconsegueix impulsar una franquícia i preparar els productes per un nombre suficient d'establiments, el model funcionarà.