Enagás ha obtingut un benefici net de 156,3 milions en el primer trimestre de l'any, el que representa un 54,4% més que en el mateix període de 2016, impulsat per la consolidació global de la xilena GNL Quintero, en la que ostentava una participació del 60,4% a 31 de març i que recentment ha reduït al 45,4%. Sense tenir en compte els efectes comptables derivats de la consolidació de GNL Quintero per import de 53,5 milions, el creixement del benefici net stand alone respecte al primer trimestre de 2016 ascendiria a 1,6%, fins a 102,8 milions.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) de la companyia gasista ha assolit els 241,8 milions, un 16,9% superior al reportat en el mateix període de l'exercici anterior, fonamentalment per la consolidació global de GNL Quintero, que aporta 39,1 milions. Sense tenir en compte l'Ebitda de la companyia xilena, l'esmentada partida registraria una disminució del 2,0%. Així mateix, els ingressos totals van totalitzar 342,6 milions, la qual cosa suposa un creixement del 14,7%. Sense la integració global de GNL Quintero que incorpora 47,1 milions, els ingressos han disminuït un 1,1% respecte al primer trimestre de l'exercici 2016.

La contribució de societats participades al benefici net estand alone a 31 de març de 2017 ha estat del 22%, superior al 17% registrat en el mateix període de l'any anterior. El FFO (Funds from Operations) al final del primer trimestre de 2017 ha augmentat fins als 238,2 milions, un 22,4% superior al generat en el mateix període de l'exercici 2016 pel cobrament de dividends més gran de les nostres filials, 29,1 milions davant els 8,4 milions del primer trimestre de 2016, i per l'efecte de la consolidació global de Quintero des de l'1 de gener de 2017. En termes stand alone, el FFO hauria augmentat un 15,4%.

Inversions per 264 milions

Les inversions netes a 31 de març de 2017 han ascendit a 264,1 milions, en línia amb l'objectiu previst per a final d'any, segons ha indicat la companyia. Les partides més importants que s'inclouen són la sortida de caixa pel pagament de les garanties aportades en Gasoducte del Sud Peruà per import de 213 milions i 42,4 milions d'inversió en curs en TAP (Trans Adriatic Pipeline). L'endeutament financer net de la companyia stand alone en finalitzar el primer trimestre de 2017 ascendeix a 4.913 milions, la qual cosa suposa una ràtio de FFO (12 últims mesos) sobre deute net del 16%.

Incloent el deute net de GNL Quintero (765 milions), el deute net se situa en 5.678 milions. La disponibilitat financera del grup ascendeix a 2.288 milions. El cost financer mitjà net s'ha situat en el 2,3%. Si es considera l'efecte de la consolidació de GNL Quintero el cost financer mitjà net ascendeix a 2,8%.

A més, la demanda de gas natural del mercat nacional ha assolit 96,5 terawatts hora (TWh), un 8,4% superior a l'assolida a 31 de març de 2016.Este creixement ha estat motivat fonamentalment per l'increment del 7,2% de la demanda convencional de gas natural, destinada als consums domèstic, comercial, pimes i industrial. Així mateix, destaca l'augment de 4,6 TWh de la demanda industrial, en línia amb l'evolució positiva de l'economia. El consum de gas natural a les llars, comerços i pimes ha crescut 0,6 TWh, un 2,3% més, fonamentalment per unes temperatures lleugerament més fredes respecte al mateix període de l'exercici anterior.

La relicitació de GSP

Enagás "està estudiant" l'opció de participar en la relicitació del Gasoducte del Sud Peruà (GSP), encara que ha subratllat que la prioritat és "recuperar el capital que tenia invertit". En una conferència amb analistes per presentar els resultats del primer trimestre, el president de Enagás, Antonio Llardén, ha anticipat que en GSP "l'objectiu no és tant estar o no estar com recuperar la inversió". A més, Llardén ha indicat que el Govern del Perú està donant els passos per dur a terme la nova licitació del projecte, així com la transferència dels béns de la concessió original a la futura adjudicatària.

A finals del mes de gener passat, el Govern peruà va retirar la concessió del projecte GSP després dels problemes per tancar el seu finançament a causa de l'escàndol de corrupció sobre el seu soci majoritari, la brasilera Odebrecht. La inversió de Enagás en el projecte ascendeix a 275 milions de dòlars (uns 259 milions d'euros), així com unes garanties dipositades per 227 milions de dòlars (uns 214 milions d'euros).

Així, Llardén ha assenyalat que Enagás manté "una estreta" col·laboració amb l'Estat peruà per garantir l'èxit del procés i continua realitzant les actuacions necessàries per defensar els seus interessos i obtenir la recuperació de la inversió realitzada en el projecte. També ha avançat que preveu que el sistema gasista entrarà en equilibri "per primera vegada" el 2017 i que el dèficit acumulat haurà estat eliminat entre 2020 i 2021. S'estima que el creixement de la demanda de gas natural per a aquest any sigui del voltant al 2%, millorant així la previsió "més conservadora" que tenia d'un 1%.