Malgrat la prolongada incertesa política i la possibilitat d'unes terceres eleccions generals sobre la taula, l’economia espanyola ha crescut un 0,8% durant el segon trimestre de 2016 i manté el mateix ritme percentual dels tres trimestres precedents, segons ha publicat aquest dijous l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Entre abril i juny, el creixement del producte interior brut (PIB) respecte al mateix període de l'any anterior s'ha situat en un 3,2%, enfront del 3,4% del trimestre precedent. La taxa de creixement anual coincideix amb la publicada per l'estimació de l’avanç del PIB trimestral del passat dia 29 de juliol, mentre que la taxa de creixement trimestral és una dècima superior.

La contribució de la demanda nacional al creixement anual del PIB registrat en el segon trimestre de 2016 és de 3,0 punts, vuit dècimes inferior a la del primer trimestre (3,8 punts). La demanda exterior presenta una aportació de 0,2 punts, sis dècimes superior a la del trimestre passat (-0,4 punts). Segons les dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicades per l’INE, l'ocupació de l'economia en termes de llocs de treball equivalents a temps complet registra una variació trimestral del 0,6%, tres dècimes inferior a la registrada el trimestre anterior (0,9%).

En termes anuals, l'ocupació augmenta a un ritme del 2,9%, taxa tres dècimes inferior a la del primer trimestre, fet que suposa un increment de 484.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. 

Desacceleració en les hores treballades

Aquest comportament, juntament amb la variació experimentada per la jornada mitjana associada, ha donat com a resultat una desacceleració de tres dècimes en la taxa anual de les hores efectivament treballades (del 3,2% al 2,9%). La variació anual del cost laboral unitari s'ha situat aquest trimestre en el 0,4%, una dècima per sota del deflactor implícit del PIB (0,5%).

La despesa en consum final de les llars ha experimentat un creixement anual del 3,6%, una dècima inferior a la registrada el primer trimestre, com a conseqüència del comportament conjunt dels diferents tipus de béns i de serveis que l'integren. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques ha presentat una variació anual del 0,1%, fet que suposa 2,3 punts menys que en el trimestre precedent.

La formació bruta de capital fix registra una taxa de creixement del 4,0%, amb un descens d’1,1 punts respecte al trimestre anterior (5,1%). Atenent als diferents tipus d'actius, els materials presenten una taxa del 4,4%, fet que suposa 1,1 punts menys que en el trimestre precedent. Per la seva banda, la inversió en productes de la propietat intel·lectual creix un 1,6%, reduint en vuit dècimes la taxa del primer trimestre de 2016.

Inversió en construcció

La inversió en construcció ha evolucionat a una taxa anual del 2,1%, disminuint en 1 punt el registre del trimestre precedent, com a conseqüència del comportament dels agregats de la inversió en habitatge i de la inversió en altres edificis i construccions. La demanda d'actius de béns d'equip ha presentat un creixement del 7,8% en el segon trimestre de 2016, enfront del 9,3% del trimestre anterior, en sintonia amb l'evolució conjunta dels indicadors de producció i volum de negoci industrial i de comerç exterior d'aquest tipus de béns.

Per components, la inversió en actius d'equip de transport ha reduït en 6,2 punts el seu creixement (passant del 17,4% al 11,2%), mentre que la inversió en una altra maquinària l'ha augmentat en sis dècimes (del 5,6% al 6,2%).

Més demanda exterior

La contribució de la demanda exterior neta de l'economia espanyola al creixement anual del PIB trimestral és de 0,2 punts, sis dècimes superior a la registrada en el trimestre precedent (-0,4 punts), com a conseqüència d'un major increment respecte al trimestre anterior de la taxa de creixement de les exportacions enfront de la de les importacions.

Les exportacions de béns i serveis acceleren el seu ritme de creixement augmentant la seva taxa en 3 punts (del 3,8% al 6,8%). En el cas dels béns, s'ha observat un augment de 2,7 punts (del 2,6% al 5,3%). Les exportacions de serveis no turístics han experimentat un increment del 13,9%, fet que suposa 5,7 punts més que en el trimestre anterior (8,2%). Finalment, la despesa de no residents al territori econòmic ha augmentat en sis dècimes la seva taxa anual (del 4,8% al 5,4%).

Per la seva banda, les importacions de béns i serveis ha augmentat en 1,2 punts el seu creixement passant del 5,4% al 6,6%. Analitzant tots els seus components, les importacions de béns creixen a una taxa del 5,4%, fet que suposa 1,4 punts per sobre de la del trimestre anterior (4,0%). D'altra banda, les importacions de serveis no turístics han experimentat un increment del 10,1%, 1,4 punts més que en el trimestre precedent (8,7%). Finalment, la despesa dels residents a la resta del món redueix en 4,3 punts el seu creixement aquest trimestre, passant del 23,4% al 19,1%.