La primera edició de la Trobada Cap Roig, organitzada per la Fundació Bancària 'la Caixa", s'ha inaugurat aquest dijous amb una proposta de reflexió social sobre els reptes de la revolució tecnològica en l'àmbit de l'economia i, concretament, del treball. Prop d'un centenar de persones han assistit al Museu del Suro de Palafrugell a l'arrencada de les jornades, que es clausuraran aquest divendres amb la intervenció de l'escriptora egípcia Nawal El Saadawi.

En la inauguració, el director general de la Fundació Bancària 'la Caixa', Jaume Giró, ha posat diversos exemples per fer comprensius aquests reptes de present i futur i ha destacat que la plataforma d'allotjaments privats Airbnb oferia ahir més de tres-centes places a la zona que acull la Trobada Cap Roig. Giró ha recordat que aquesta companyia disposa permanentment de 2,5 milions d'habitacions, però només la formen dos mil empleats, mentre que la cadena hotelera Hilton disposa de 164.000 treballadors "i les dues empreses cobreixen una mateixa necessitat".

"El que fa disruptiva Airbnb és que aprofita una nova tecnologia", ha indicat, per afegir que, en conseqüència, "no cal esperar gaire la revolució a la qual es refereix el títol de la trobada", que és el d'El treball en temps de globalització i revolució tecnològica.

"Una dimensió universal"

Jaume Giró ha manifestat que "els desafiaments dels pròxims anys tenen una dimensió universal" i que només es poden afrontar des d'aquest mateix concepte. En aquesta línia, Giró ha posat sobre la taula reflexions com que els països més innovadors han experimentat "els canvis més radicals" i han aconseguit un millor estat del benestar o que els salts del progrés sempre han anat de la mà del desenvolupament tecnològic.

Segons el director general de la Fundació Bancària 'la Caixa', l'objectiu de les jornades és exercir d'"espai de referència en l'àmbit de la reflexió social". De moment, el Museu del Suro acull aquesta trobada, però el projecte preveu traslladar-se el 2019 als Jardins de Cap Roig, ubicats també a Palafrugell. En aquell lloc, la Fundació Bancària 'la Caixa' programarà activitats com aquesta, que complementin el Festival de Cap Roig i la visita als jardins botànics.

Un millor repartiment de la riquesa

La inauguració oficial de les jornades ha comptat també amb la presència de l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, qui ha explicat que es tracta de reflexionar "sobre models de creixement econòmic". "La igualtat entre homes i dones només vindrà amb una democràcia plena i, en el món econòmic, també cal anar cap allà, perquè es parla de creixement i un dels seus factors és l'humà, del qual es parlarà aquí", ha concretat Fernández.

L'alcalde considera que la Trobada Cap Roig és "un repte de futur" per plantejar "què cal fer diferent" per a un millor repartiment de la riquesa i ha precisat que, per tant, es mou en un àmbit diferent del d'altres cites d'economia com les de Sitges o s'Agaró. "Aquí volem espais de reflexió sobre models alternatius per avançar cap a una economia més solidària i repartir millor els recursos", ha conclòs Fernández