Ha començat a Madrid el congrés número 42 del sindicat Unió General de Treballadors (UGT) en què es donarà relleu a 22 anys del seu secretari general, Cándido Méndez. La votació es produirà previsiblement dissabte al matí, quan els qui s'hi postulen hagin aconseguit els seus avals –entre demà i demà passat–. Però a hores d'ara, els principals candidats són el català, Josep María Álvarez, i el salmantí, Miguel Ángel Cilleros. Entre altres qüestions, es diferencien per la concepció sobre model d'Estat. El primer està a favor del dret a decidir, mostrant-se en els darrers dies indignat perquè aquest fet "pogués ser usat" en la seva contra –sent titllat d'independentista, quan no l'és– per restar-li avals. El segon, és el candidat velat de l'executiva actual, que "defensa la Constitució", com ell mateix ha dit en l'entrada a l'esdeveniment.

Així i tot, Álvarez té les de guanyar. Rep el suport de les dues federacions majoritàries: la d'Indústria, Metall, Construcció i Afins, i la Federació de Serveis Públics. Ara bé, sembla que no és l'alternativa a què donaria suport Méndez. En el seu discurs, l'encara secretari general, ha reivindicat "la reforma de la Constitució, però dins d'ella". És a dir, que dóna suport "al dret a decidir de tots els espanyols". Precisament, és la línia que adopta Cilleros, qui preguntat per si és el predilecte de l'actual Comissió executiva, assegura que "crec que represento un grup ampli d'homes i dones, ara bé, tampoc me n'amago que he sigut còmplice de la gestió en l'última etapa de la confederació". A més, explica que el relleu el decidiran "amb el seu vot els delegats", i que ell "no ve" a "canviar una organització amb 128 anys d'història", defensant els "valors tradicionalistes".

Sobre les qüestions programàtiques, Méndez segueix reiterant-se a favor del "govern del canvi", com fa dies va assegurar i novament ha insinuat. Així, ha afirmat que els quatre anys de Partit Popular (PP) s'havien basat en "polítiques ultraconservadores, on es van prendre mesures que van agreujar la situació social". Segons el líder sindical, l'executiva de Rajoy va aprovar un programa "i després va fer tot el contrari", tot expressant una "valoració negativa" sobre el govern dels populars. "La majoria absoluta ha mort, visca el diàleg i el pacte!", ha dit. Al mateix temps, també celebra la "nova cultura de relacions polítiques i la regeneració democràtica". Segons Méndez, el PP seria el "culpable" d'això que ell anomena "desafecció democràtica". 

Reforma laboral

Però sobre l'alternativa que els darrers dies havia estat damunt la taula, és a dir, la de PSOE i C's i la legislació laboral que proposen, sembla que Álvarez i Cilleros també discrepen al respecte. El primer és partidari de derogar les dues reformes laborals, la del PSOE i la de PP –com ha indicat– alhora, el segon, valora positivament que els dos partits hagin pres la iniciativa, amb "valentia" per a treure Espanya del bloqueig institucional i "generar un Govern". Així mateix, assegura que el pacte "és acceptable", malgrat que discrepa en "moltíssimes de les qüestions" –sense definir-ne cap d'elles amb concreció–.

A l'acte hi han assistit els diversos delegats i personalitats polítiques espanyoles, com l'expresident del PSOE, José Luís Rodríguez Zapatero; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes; el president de la patronal espanyola, CEOE, Juan Rosell; la secretària general del PSOE Madrid, Sara Hernández; o el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez –qui ha evitat fer declaracions a l'entrada a l'esdeveniment–.