La direcció de la companyia multinacional d'automoció Delphi ha comunicat als sindicats la intenció de tancar a finals d'any la planta de Sant Cugat del Vallès, en què treballen al voltant de 540 persones.

El president del comitè d'empresa, José Antonio Morán, ha destacat que la decisió presa respon a l'"alt cost" de la planta vallesana i a la rebaixa del preu de les bombes d'injecció dièsel que, a més de ser l'únic producte fabricat a Sant Cugat, tenen un target principalment reduït a Mercedes.

Els precedents

A finals de 2013, Delphi ja va presentar un ERO a la seva planta de Sant Cugat que va tenir grans repercussions per als seus empleats. En total, 126 afectats amb 31 sortides forçoses, 36 prejubilacions i 59 baixes voluntàries.

Crida al diàleg

Morán ha afirmat que la planta està "capacitada" per acollir la producció d'altres components d'automoció de la multinacional, però tanmateix la decisió sembla estar associada a una "estratègia industrial" amb motiu de la deslocalització de la producció a la planta de Romania.

Morán ho té clar i assegura que "la planta té capacitat per continuar produint i ens oposem a un ERO de tancament de l'empresa; per tant, ens asseurem a la taula de negociació per buscar alternatives per garantir la continuïtat de les instal·lacions i dels llocs de treball". De moment, el comitè d'empresa ja ha convocat assemblees informatives per plantejar possibles mobilitzacions.

Davant d'aquesta situació, els sindicats també han volgut mobilitzar-se en la seva crida al diàleg. Concretament, CCOO ha exigit a la multinacional que reculi en el seu propòsit i obri un procés de negociació a la recerca d'una alternativa que garanteixi la continuïtat de les instal·lacions i dels seus empleats.

L'Ajuntament, al rescat

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha mostrat tot el seu suport, afirmant que l'Ajuntament s'implicarà per intentar reindustrialitzar la planta de Delphi amb l'arribada d'una nova empresa que se'n vulgui fer càrrec i evitar així perdre els llocs de treball.

"És una molt mala notícia per als empleats i tota la ciutat. L'Ajuntament és al costat dels treballadors i faré tot el que estigui a les nostres mans per ajudar-los i entre tots trobar una solució que asseguri els llocs de treball", ha assegurat Conesa.

Després de demanar una reunió amb el comitè d'empresa i la direcció de la planta per plantejar la possibilitat d'iniciar un procés de reindustrialització, l'alcaldessa ha demanat que l'Ajuntament s'involucri en l'alternativa de buscar inversor. L'Ajuntament, secundat per la Generalitat, al rescat dels seus conciutadans.

La Generalitat, també al rescat

La Generalitat de Catalunya també ha volgut mostrar el seu suport als treballadors garantint que continuarà treballant perquè la decisió presa afecti al menys possible a l'economia territorial i a les persones implicades. En aquest sentit, el Departament d'Empresa i Coneixement continuarà treballant amb l'empresa, els representants dels treballadors i les administracions per "buscar fórmules de reindustrialització" de les instal·lacions.