El dèficit públic consolidat de Catalunya s'ha situat en el 0,24% del PIB fins a l'abril, la qual cosa es tradueix en 511 milions d'euros davant els 1.041 milions negatius (-0,51% del PIB) del mateix període de l'any anterior, segons dades publicades pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Per la seva part, el dèficit públic consolidat de l'Estat, les comunitats autònomes i la Seguretat Social s'ha situat en l'1,23% del PIB l'abril, encara lluny del 3,6% previst per a tot l'any.

En el període entre gener i maig, el dèficit públic de l'Estat s'ha situat en 23.301 milions d'euros, un 2,08% del PIB, lleugerament superior al registrat en el mateix període de l'any anterior, que va ser del 2,04% i també per sobre de l'1,8% fixat per a l'administració en el conjunt del 2016. La raó és que, mentre que les despeses s'han reduït un 2,9% interanual, fins a 82.200 milions, els ingressos també ho han fet en un 5,8%, fins a 58.899 milions.

L'efecte caiguda de la reforma fiscal

Els ingressos no financers, una vegada descomptades les transferències a les administracions territorials, van ascendir fins al maig a 47.283 milions, un 18% menys. Segons admet Hisenda, "una part important d'aquesta caiguda es deu a efecte de la reforma fiscal iniciada el 2015, els efectes de la qual continuen en aquest exercici, i que afecten sobretot a les retencions". Aquesta caiguda va aparellada a una disminució dels ingressos impositius totals del 7,8%, entre els quals destaca el descens del 9,8% de l'IRPF. La recaptació per societats ha disminuït en 537 milions, com a conseqüència de la caiguda dels ingressos del primer pagament fraccionat en un 48,7%.

Al contrari, els ingressos per impostos indirectes s'han incrementat un 3%, impulsats per l'augment de la recaptació per IVA del 2,1% i el 6% per impostos especials. Per la seva part, els ingressos no impositius s'han reduït un 40%. En aquest capítol, els ingressos patrimonials cauen un 73,3%, a causa que l'any 2015 recollia la venda d'accions d'AENA i els interessos dels préstecs concedits a comunitats autònomes i ajuntaments a través del Fons de Finançament.

Les despeses cauen, el mercat laboral millora

El total de despeses no financeres ha caigut fins al maig un 7,5%, fins als 61.621 milions d'euros. Destaca la reducció de les transferències als Serveis Públics d'Ocupació, que han passat de 3.201 milions fins al maig de 2015 als 360 milions, per la menor dotació i menor ritme d'execució pressupostària gràcies a la millora del mercat laboral. A més, el pagament per interessos ha ascendit a 14.993 milions d'euros, amb una reducció del 0,3% respecte al mateix període de l'any anterior.

Hisenda destaca que si de la xifra de dèficit de caixa de l'Estat es descompta l'efecte dels interessos, es produiria un superàvit primari de 605 milions, un 90% inferior al registrat en el mateix període de l'any anterior i de mig punt inferior en termes de PIB, fins al 0,05%. Finalment, es pot destacar també que s'ha reduït l'aportació al Pressupost General de la UE en un 18,1%, i que es comptabilitza en aquest període la devolució del 50% de la paga extra als funcionaris.