El multimilionari financer David Rockefeller, influent filantrop i nét del fundador de la dinastia Rockefeller, ha mort aquest dilluns als 101 anys, segons han confirmat fonts de la família. El portaveu de la família Rockefeller, Fraser P. Seitel, ha explicat a diversos mitjans la mort de l'ancià, mentre dormia, al seu domicili de Pocantico Hills, en l'Estat de Nova York.

El conegut banquer va presidir durant anys el Chase Manhattan Bank i va ser fundador de la Comissió Trilateral, creada el 1973 i considerada una de les organitzacions privades més influents del món. Nascut a Nova York el 12 de juny de 1915, David era l'últim supervivent de la seva generació dins del clan Rockefeller, un dels grans noms del capitalisme. El seu avi, John D. Rockefeller, està encara considerat com el nord-americà més ric de tots els temps i com la persona més acabalada de la història moderna.

A David Rockefeller, el més jove dels sis fills de John D. Rockefeller Jr., la revista Forbes li atribuïa avui poques hores abans de conèixer-se la seva mort una fortuna de 3.300 milions de dòlars.

La trajectòria de David Rockefeller

Amb estudis a Harvard i Londres i doctorat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Chicago, Rockefeller va entrar el 1942 com a voluntari en l'exèrcit i va ser funcionari d'intel·ligència a Algèria i ajudant de l'agregat militar dels Estats Units a París, on es va llicenciar amb el rang de capità el 1945. L'any següent, va ingressar com a gerent adjunt del departament internacional del Chase Manhattan Bank, una de les entitats financeres més importants de Nova York, i el 1955 va ser nomenat vicepresident executiu, abans de passar a ocupar la presidència el 1961. El 1981, quan tenia 65 anys, va abandonar el càrrec en l'entitat financera després d'assumir la iniciativa de la seva expansió a escala internacional.

Com a filantrop, David Rockefeller es va destacar pel seu suport a les arts i per finançar entre d'altres la creació del Rockefeller Center, el Museu d'Art Modern de Nova York, la Universitat Rockefeller o la construcció del World Trade Center. A més, va reunir un de les col·leccions d'art més importants del planeta amb obres de Picasso, Cézanne i Matisse.

Durant els seus últims anys, malgrat la seva avançada edat, va mantenir sempre una vida molt activa, amb nombrosos viatges i aparicions públiques