L'economia catalana ha acabat el 2015 amb un creixement del 3,7% i preveu créixer un 3,5% durant el primer trimestre del 2016, segons estimacions de la Cambra de Comerç i AQR-Lab de la Universitat de Barcelona.

En el còmput total, el PIB ha crescut un 3,2% aquest 2015, el doble del creixement registrat l'exercici anterior principalment per la demanda interna, tot i que aquest 2016, creixerà unes dècimes per sota. Donats aquests nivells de creixement, ja de per si summament elevats, queda reflectida una clara expansió de l'economia catalana encara que lleugerament moderada pel seu ritme de creixement. De cara a les previsions per aquest any, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Miquel Valls ha assegurat que "s'ha d'estar pendent del preu del petroli i les mesures del Banc Central Europeu (BCE)" per tal de revisar a l'alça les expectatives establertes.

El "vent de cua"

Desglossant el creixement del 2015, durant l'últim trimestre el PIB català ha crescut un 0,8% més respecte al trimestre anterior on va créixer un 0,9% mentre que els dos primers trimestres es van saldar amb un creixement de l'1%. L'abaixada del preu del petroli s'ha convertit en el principal "vent de cua" a l'hora de jugar un paper impulsor de l'activitat econòmica, especialment rellevant durant l'últim trimestre on s'ha donat un comportament més positiu del inicialment previst.

L'economia catalana evoluciona de forma similar a l'espanyola en l'últim trimestre del 2015, reflectint un creixement interannual elevat i un creixement intertrimestral que es va frenant progressivament.

Més ocupació a Catalunya

El bon comportament de l'economia catalana ha quedat especialment patent en el mercat de treball que ha millorat també la seva evolució durant el quart trimestre. Els serveis professionals i administratius, el sector públic, el comerç i el transport i les comunicacions s'han consolidat com els principals sectors generadors d'ocupació aquest 2015 a Catalunya.

En aquest sentit, l'increment d'afiliats de la Seguretat Social a Catalunya s'ha accelerat del 3,1% al 3,7% en la transició del tercer al quart trimestre, amb un còmput total de 3,5% l'any 2015, el que suposa el creixement més elevat des de l'any 2006. Amb tot, Catalunya està fent créixer l'ocupació a un ritme superior al conjunt d'Espanya que s'ha quedat amb un 3,2%.

Nadal, inversió i construcció

El 2015 ha tancat amb un creixement de les vendes minoristes superiors al 3% que supera en més d'un punt la taxa registrada l'any 2014, el primer any en positiu des de l'esclat de la crisi. El consum s'està convertint en l'engranatge clau de la recuperació, tal com s'ha demostrat al llarg de l'any on l'evolució de les vendes ha estat clarament ascendent confirmant així les bones sensacions de la campanya de Nadal. Sembla que el Nadal també ha portat bons regals a l'economia catalana.

Tant la indústria com la inversió en béns d'equipament estan millorant gradualment després de constatar un creixement acumulat del 2,4% fins al novembre. En aquest sentit, la inversió en béns d'equipament ha repuntat al tercer trimestre, presagiant un increment de la producció industrial en el futur. També s'està recuperant la construcció, el sector que més ha crescut durant el 2015, mitjançant una represa de l'activitat en habitatge que s'ha mostrat un 24% superior entre gener i octubre. D'altra banda, la licitació d'obra pública no ha pogut evitar una caiguda consumada fins a un 29% en el que portem d'any.

14 milions de turistes

En constant debat sobre el model de turisme que volem per a Barcelona, el sector turístic ha assolit un nou rècord el 2015 amb 14 milions de turistes estrangers entre gener i setembre, un 3,4% més que l'any anterior. I no contents amb això, la despesa feta pels turistes també es manté en màxims històrics amb 121 euros de mitjana per turista i per dia, el que suposa un 33% superior als nivells d'abans de la crisi.

Catalunya exporta més per Europa

Les exportacions de béns (en valor) a Catalunya estan creixent a un bon ritme després d'haver mostrat un increment acumulat del 6% fins al novembre, força superior al 4,3% de les exportacions espanyoles. Dues terceres parts del creixement de les exportacions durant aquest 2015 procedeixen del mercat europeu, el qual concentra el 65% de les exportacions catalanes. És per això que la desacceleració de les economies emergents afectarà l'economia catalana si hi ha contagi a la Unió Europea.

Tots els partits són necessaris

Des de la Cambra, Miquel Valls ha demanat als partits polítics que pactin una agenda de reformes econòmiques amb visió de mitjà i llarg termini, plantejant-se així tres grans reptes: reduir la taxa d'atur, fomentar la competitivitat de les empreses catalanes i garantir l'estabilitat pressupostària. Tot això des de la necessitat que Espanya compleixi els compromisos que té amb la Comissió Europea.

"Recomanem als partits polítics que facin l'esforç de consensuar aquestes reformes i arribar a la creació d'un govern que garanteixi l'estabilitat de totes aquestes expectatives de creixement", ha assegurat Valls després d'emfatitzar també que "tots els partits són necessaris per fer reformes constitucionals".