El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha assenyalat que el Govern espanyol en algunes ocasions es troba "més a prop" dels interessos lícits d'alguns sectors a l'hora d'abordar la regulació de la denominada economia col·laborativa que del canvi i l'evolució. En una trobada amb la premsa en el XXX Curs d'Economia per a periodistes d'informació econòmica, Marín Quemada ha assegurat que la CNMC està "absolutament disponible" a adaptar-se al nou escenari que planteja l'economia col·laborativa, a la qual prefereix cridar economia digital, però ha reconegut que està sent "difícil" per existeixen hi ha molts interessos en els sectors.

El president de la CNMC, ha assenyalat que té la sensació que sí que hi han pogut haver pressions naturals per part d'algunes empreses al Govern per defensar els seus interessos davant de qui desenvolupa la normativa, però ha afegit que a ell no li consten perquè no era "ni el pressionador ni el pressionat" i no ha estat allà. En aquest sentit, ha admès que governar és molt difícil, perquè exigeix tenir present una sèrie d'exigències, equilibris, requeriments o deures, mentre que una agència independent com la CNMC ha d'aplicar les lleis que li són pròpies, en aquest cas l'aprovada el 2007, i no ha de tenir en compte la sensibilitats de certs sectors més tradicionals.

Quant a això, ha incidit que aquesta llei s'ha quedat ja "una mica enrere", ja que en els últims deu anys s'han produït "canvis profunds a una celeritat extraordinària", pel que ha assenyalat que és necessari fer "un ajustament fi" a aquesta "magnifica" llei. En aquest context de ràpid canvi, ha remarcat que institucions com la CNMC té el deure de ser independents i complir amb les lleis les han vist néixer i créixer. "Encara que créixer no crec que ens deixin", ha postil·lat amb referència a la proposta de l'acord de PP i Ciutadans de dividir la Comissió en dos organismes.

Amb una mateixa normativa

Així mateix, Marín Quemada ha assegurat que no és difícil que les empreses de l'economia col·laborativa estiguin subjectes a tota la normativa que li correspon i, en el cas dels impostos, ha remarcat que només s'ha de fixar una fiscalitat en el destí, una cosa que "està inventada fa molt temps". A més, ha ressaltat que "de cap manera" es pugui utilitzar per a referències a les noves empreses com Amazon, Uber o Blablacar a les noves activitats que adopti l'economia més tradicional com a economia submergida 2.0.

Respecte a si el decret llei seria una opció per a a l'economia col·laborativa, ha assenyalat que no és "gaire partidari" de recórrer-hi en general perquè és "furtar a la sobirania popular" el paper que li brinda el Parlament. Així, ha criticat que s'hagi generalitzat l'ús d'aquesta normativa que ha de ser excepcional per a casos d'urgència.

D'altra banda, ha afegit que en el registre voluntari de grups d'interès nacional que va establir la CNMC, que compta amb 400 empreses donades d'alta, n'hi ha molt poques de l'Ibex 35, que en canvi estan totes en l'establert per Brussel·les, que sí que és obligatori. Segons el seu parer, és necessari un procés de maduresa per reconèixer el paper que li corresponen a aquestes institucions. "A Espanya hi ha una mica de tram per recórrer en aquest aspecte; les institucions encara es confonen amb el Govern quan són una cosa totalment destinta", ha agregat.