La Comissió Europea ha reclamat a la multinacional nord-americana Apple el pagament de 13.000 milions d’euros a l’Estat irlandès, que no haurien pagat amb anterioritat perquè van rebre avantatges fiscals.

Després d’una investigació en profunditat iniciada el 2014, l’Executiu comunitari ha determinat que Irlanda va concedir privilegis fiscals a Apple, que li van permetre pagar ”substancialment menys” impostos, el que representa un “tracte selectiu” per davant d'altres companyies.

Com a resultat, d’acord amb informacions publicades per Europa Press, Brussel·les ha exigit a Dublín rebre els 13.000 milions d’euros que li pertoquen, pel període comprès entre 2003 i 2014, a més d’interessos.

Aquest dictamen arriba sis dies després que el Departament del Tresor dels Estats Units va acusar Brussel·les d'actuar com una "autoritat fiscal supranacional", arran de les investigacions contra multinacionals com Apple, Fiat o Starbucks.

La Comissió Europea va respondre que les normes comunitàries impedeixen concedir avantatges fiscals a una firma si no estan disponibles també per als seus competidors, de manera que no faria cap excepció tampoc amb Apple.

Irlanda, contrària a la decisió

Després de conèixer la notícia, el ministre irlandès de Finances, Michael Noonan, ha expressat aquest dimarts el seu "profund desacord" amb la decisió de la Comissió Europea.

"El nostre sistema d'impostos es fonamenta sobre una estricta aplicació de la llei, tal com va ser promulgada pel Parlament, sense excepció", ha confessat el ministre.

En aquest sentit, Noonan ha apuntat que la determinació de Brussel·les deixa Finances sense cap altra opció que buscar l'autorització del Govern per apel·lar la decisió davant dels tribunals europeus. Tenen ara un termini de dos mesos i deu dies per fer-ho.

Noonan ha recordat que Apple és present a Irlanda des de 1980 i dóna feina a milers de persones a la localitat de Cork, entre altres municipis.