"El que està passant a Catalunya és tant disbarat... Quan un empresari fa una inversió bastants riscos té com per abraçar situacions d'incertesa", ha assegurat el president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, en l'esmorzar informatiu "Reformes pendents per fer d'Espanya un país més competitiu", organitzat a Madrid pel Club Diàlegs per a la Democràcia i Ibercaja.

En aquest sentit, el també president de DKV Seguros i Fujitsu ha reivindicat que a Catalunya no s'estan complint les lleis i com a conseqüència de la inseguretat jurídica, "els empresaris en fugen com de la pesta." D'aquesta manera, no ha dubtat a culpar els dirigents polítics catalans de la situació d'incertesa i manipulació: "Han generat una dinàmica bastant irracional i amb molta astúcia han anat conduint a bona part de la població."

Tot plegat és per a Seoane un "descontrol", sobre el que a més considera que hi ha una relació directa entre la situació "absurda" i dades com les de l'agència de rating espanyola Axesor, que assenyalen que a Catalunya hi ha una sortida neta de 270 empreses.

Recuperar el "sentit comú"

Ara bé, el president del Círculo de Empresarios no llença la tovallola i confia en què la situació a Catalunya recuperi el "sentit comú". Al seu parer, aquest sentit comú passa pel desgast dels independentistes i per seguir a Espanya. "Esperem que aquesta gent que s'ha posat en aquesta dinàmica es vagi desgastant, jo crec que ja està desgastant-se, i es torni al que sempre ha estat Catalunya, una de les regions més pròsperes i dinàmiques d'Europa, a la qual li ha anat molt bé pertànyer a Espanya", ha afegit.

Poques hores abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, juntament el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, pronuncïi una conferència sobre el referèndum català en una sala del Parlament Europeu, Seoane ha volgut deixar clar que aquest acte no compta amb el suport institucional de la Comissió Europea (CE) ni de cap altra institució europea, ja que no es vol "donar suport a aquest disbarat".

En definitiva, ha emmarcat la conferència en "un acte més d'aquesta dinàmica un tant absurda que tindrà molt poca transcendència més enllà del màrqueting". 

La rèplica amb dades del Govern

Les declaracions de Seoane no han passat desapercebudes al Departament d'Empresa i Coneixement encapçalat pel conseller Jordi Baiget, des d'on se li ha exigit "mes respecte" per als ciutadans de Catalunya que tenen "el seu propi criteri" i són "prou intel·ligents per no deixar-se manipular". D'altra banda, també s'ha volgut recordar al president del Círculo de Economía que els partits que formen el Govern són formacions polítiques "de base, formació i trajectòria democràtica”.

I abans d'acabar, unes quantes xifres de recordatori del 2016: s'han creat 22.246 empreses a Catalunya, s'ha registrat un rècord històric d’exportacions, la producció industrial ha crescut un 3,4% i el turisme ha consolidat el seu creixement i lideratge. Motius suficients per argumentar que l'esforç conjunt ha comportat una economia "dinàmica, forta i tractora" a Catalunya.