"Societat, política i economia en temps d'incertesa". Aquest és títol de la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia de Sitges (Garraf) que comença aquest dijous amb l'expectativa de convertir-se una vegada més en una de les grans cites de l'any. En aquesta nova edició, l'empresari Juan José Brugera s'estrena com a president del lobby i ho fa amb un missatge clar i contundent: "La política és la política i nosaltres no fem política. Promovem el debat i busquem solucions".

Sense fer política però a la recerca de solucions, es demanarà "diàleg i pacte" tant al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Poc després que Puigdemont hagi enviat una carta a Rajoy per emplaçar-lo a obrir negociacions pel referèndum: "Ha arribat el moment de seure a dialogar”. La petició del Cercle haurà de ser per separat, ja que hi ha pràcticament 48 hores entre la inauguració i el tancament que protagonitzen cadascun d'ells. Tampoc coincidiran el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

En una de les últimes opinions d'actualitat, el Cercle d'Economia va admetre que "el conflicte català és polític". Encara més: Espanya ha d'assumir que el procés és també "el seu problema" mentre que Catalunya no pot renunciar a "una proposta de continguts que, sense ruptures, pugui respondre a l'aspiració més gran d'un millor autogovern". Brugera va insistir-hi en una recent entrevista a Els Matins de TV3: "No volem salts al buit, volem continuïtat, perquè estimem què és el millor per a la situació econòmica del país."

Menys polítics i més empresaris

Ara bé, el cert és que aquestes noves jornades de Sitges seran menys polítiques que l'any anterior. Per aquell llavors, hi van participar també l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el president de Ciutadans, Albert Rivera. Segons Brugera, "l'any passat estàvem amb eleccions i la política tenia una importància que ara no té. Aquest any torna a recuperar protagonisme la participació empresarial". Així es posa de manifest també en el programa que només compta amb quatre ponències polítiques: 50-50 entre el govern català i espanyol. No hi haurà intervenció de cap dirigent de l'oposició. 

Menys política y més economia. Bona prova d'això és la destacada presència d'executius de primera línia de grans companyies com Jordi Gual (CaixaBank), Paul Polman (Unilever), Marc Puig (Puig), Dimas Gimeno (El Corte Inglés), Juan de Antonio (Cabify), Jeroen Merchiers (Airbnb), José Manuel González-Páramo (BBVA) o Francisco J. Riberas (Gestamp), entre d'altres. També hi estaran presents reputats acadèmics com el Premi Nobel d'Economia 2014 i president de la Toulousse School of Economics, Jean Tirole, així com l'assagista i analista polític Tom Burns o el vicepresident d'estratègia Global del Pew Research Center, James Bell. Sense més preàmbuls, que comenci la funció.