El president del Cercle d'Economia, Antón Costas ha explicat que hi ha una aspiració majoritària a Catalunya per formar un millor i major autogovern que cal "atendre i saber gestionar, no demonitzar i posposar". I segons el seu parer, la solució passa per transformar un problema binari i indivisible d'"això o l'altre" en conflictes menors i divisibles que tinguin com a fórmula "més o menys". 

A més, Costas, d'origen gallec que ha reconegut no ser independentista, considera que el referèndum no té per què ser necessàriament el punt de partida sinó el punt d'arribada després d'un suport "reiterat i significatiu" del poble de Catalunya a les forces que portin la independència en el seu programa polític. En aquest sentit, "la llei no pot ser una cotilla sinó, al contrari, la via que faciliti la resolució."

Costas ha reiterat la importància d'una nova cultura política per afrontar "el principal conflicte polític que té Espanya, el català" des de la perspectiva de normalització, el dia abans que comenci la XXXII Reunió del Cercle d'Economia, que comptarà amb la presència dels líders de les quatre principals forces polítiques espanyoles així com del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha estat una baixa destacada d'última hora. 

Més enllà de les línies vermelles: 4 pilars

Les eleccions del 20-D van trencar amb el marc del bipartidisme, per la qual cosa Costas advoca per reconèixer la realitat i crear una nova forma de govern amb "cooperació i coalició". Altrament, tant Espanya com Europa convertiran el camí de la recuperació en un camí de fractures.

Sota el lema "no som un país estrany", el Cercle d'Economia es mostra contrari a titllar Espanya de país diferent, problemàtic i incapaç d'abordar els problemes. Fracàs i autoflagel·lació a banda, Costas aposta per deixar enrere els tics i les línies vermelles implícits en el bloqueig i "assolir un compromís per a la governabilitat".

Per fomentar una nova forma de govern són fonamentals, segons el Cercle d'Economia, quatre pilars diferents: una nova cultura de coalició i regles de comportament polític, atendre i gestionar els conflictes, entendre que no existeixen les solucions definitives sinó les graduals i parcials, i finalment, abordar les reformes socials en temps de crisi i aplicar-les en temps de bonança. 

Facilitar que "els altres governin"

I en cas que el pacte de govern no sigui possible, el president del Cercle d'Economia considera que s'hauria de facilitar que "els altres governin". Una decisió que segons el seu parer s'hauria d'assemblar a la normativa municipal: "Si cap candidat no aconsegueix la majoria, que sigui alcalde el que tingui més nombre de regidors elegits". En altres paraules, que governi la llista més votada. 

"La possibilitat d'unes terceres eleccions generals és absolutament inimaginable, però si els partits no canvien el comportament ens abocaríem a un escenari similar i això seria inacceptable", ha alertat Costas, que té la impressió que no s'ha après res del 20-D

Finalment, el president del Cercle d'Economia ha assegurat que aprofitarà les jornades de Sitges per buscar les actituds que facilitin la formació d'un nou govern així com un canvi de comportament per evitar una "situació de bloqueig similar." Per a això, no descarta proposar personalment als candidats que facilitin en cas de situació límit, sense pactes, que "governi la llista més votada."