Catalunya segueix el seu camí de rècords. Almenys, en les exportacions, i és que per sisè any consecutiu, s'ha tornat a superar tancant el 2016 amb 65.142 milions, un 2% més que l'any anterior. Així ho han posat de manifest les noves dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat que, alhora, han detallat que les exportacions catalanes han crescut un 4% a Àsia i un 3,3% a la Unió Europea. Segons el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, aquest "és el resultat de l'esforç perseverant, insistent i permanent de l'empresa catalana, una de les més internacionalitzades del nostre entorn."

Més concretament, es tracta d’una taxa de creixement superior a la de la zona euro (0,7%), Espanya (1,7%), Alemanya (1,2%) o Itàlia (1,1%). Mentrestant, destaquen les caigudes de França (-0,9%), Regne Unit (-0,2%), els Estats Units (-3,2%), la Xina (-6,4%) o el Japó (-7,4%). A tot plegat, Catalunya representa el 25,6% de les exportacions del conjunt d'Espanya i torna a ser un any més el territori més exportador, per sobre de València (11,3%), Madrid (11,1%), Andalusia (10,1%) i el País Basc (8,5%).

Per demarcacions i per sectors

Per demarcacions, les exportacions han augmentat un 2,4% a Barcelona fins als 51.263,9 milions, també un 2,4% a Girona fins als 4.794 milions i un 4,8% a Lleida (1.949 milions). A Tarragona han baixat un 1,5% fins als 7.135 milions.

Taula per demarcacions realitzada per Acció

Per sectors, els que han experimentat evolucions més positives són els béns d'equip (12.098,2 milions), la química (16.991,5 milions) i l'automòbil (10.356,7 milions). “Es tracta de sectors productius, que creen indústria a Catalunya i demostren que exportem productes amb valor afegit i de qualitat”, ha destacat Aregio abans d'assegurar que "l'economia catalana no només està molt internacionalitzada, sinó que les empreses han assumit com a propi, més enllà de la crisi, que l'exportació i la innovació són dos pilars fonamentals del creixement econòmic." Malgrat ser unes xifres molt elevades, el secretari d'Empresa i Competitivitat les considera "perfectament superables". Sota l'esperit de superació constant, l'economia catalana suma i creix. 

Respecte a les importacions, Catalunya ha sumat durant el 2016 un total de 77.824,9 milions, el que suposa un 2,4% més respecte al 2015. Les importacions catalanes concentren el 28,5% de les compres a l'exterior d'Espanya. D'aquesta manera, el saldo comercial de Catalunya amb l'estranger ha assolit un dèficit de 12.683 milions, un 4% superior al de l'exercici anterior.

Més internacionalització

Un de cada 3,2 euros d'augment de les exportacions catalanes prové de projectes d'internacionalització gestionats per Acció. "Aquestes xifres demostren el sentit i la importància que el Govern obri oficines internacionals de comerç i promogui les missions comercials", ha explicat Aregio, que també ha posat sobre la taula que les pimes i empreses catalanes "tornen a demostrar que estan plenament integrades a les cadenes de valor globals i als fluxos de comerç internacional."

En més d'una ocasió, la directora general d'Indústria i consellera delegada d'Acció, Núria Betriu, ha destacat que "les oficines d'Acció són un model propi d'acord amb el teixit empresarial català." Sense anar més lluny, el passat 9 de febrer, es va anunciar que s'invertirien 1,2 milions en l'obertura de sis noves oficines exteriors de comerç i inversions de Catalunya arreu del món alhora que es va avançar que al llarg d'aquest 2017 es duran a terme 138 missions empresarials a l'exterior que comptaran amb la presència de més de 1.000 empreses.