"El nostre país rep avui més inversió estrangera que mai". Així de clar i contundent es mostrava el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tot just un dia després que el Ministeri d'Economia i Competitivitat hagués revisat a l'alça les dades d'inversió estrangera directa a Catalunya durant el 2016. No era per menys. El recàlcul és un gest poc habitual del Ministeri i, en aquest cas, implica que Catalunya assoleix un total inèdit de 5.051,5 milions. Encara més, fa que el 2016 es converteixi (ara sí) en el millor any d'inversió estrangera des de 1993 (primer any de la sèrie històrica). Imbatible.

Ara bé, convé no oblidar que el primer càlcul del Ministeri d'Economia que es va publicar al passat mes de març atribuïa a Catalunya una inversió estrangera de 4.857 milions durant el 2016, cosa que representava un 1,3% menys en relació al 2015 que fins aquest dimecres era considerat l'any rècord amb 4.936,4 milions. Així doncs, la diferència entre el primer càlcul i el segon és de, pràcticament, 195 milions. I de retruc, un nou rècord. 

Jordi Baiget Sergi Alcàzar 03

Fotografia de Sergi Alcàzar

En aquell moment, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, no va dubtar ni un segon a posar en dubte el sistema de càlcul fet servir pel Ministeri. "Hi ha 4.432 milions que no s'assignen a cap comunitat, i hi ha una part que creiem que podria assignar-se a Catalunya perquè prové d'operacions que han afectat empreses catalanes", va alertar. A tall d'exemple, la venda del 20% de Gas Natural Fenosa al fons internacional GIP per aproximadament 3.800 milions. I és que el Ministeri va assignar 700 milions a Catalunya i 3.000 milions a la resta de l'Estat, mentre que la Generalitat considerava que se li hauria d'haver comptabilitzat almenys el 50% de l'import total. Un cas similar va tenir lloc el 2014 amb la inversió dels laboratoris farmacèutics però llavors no va haver-hi cap mena de recàlcul... 

"Metodologies diferents"

En una entrevista a El Nacional, Baiget explicava que la Conselleria i el Ministeri discrepen perquè utilitzen "metodologies diferents". Més concretament, el Ministeri comptabilitza la inversió allà on l'empresa té la seu i no allà on s'està realitzant la inversió. És a dir, no té en compte la unitat productiva sinó la seu social que acostuma a trobar-se a Madrid principalment per l'efecte capitalitat. Alhora, Baiget també posava de manifest que el 28% de tota la inversió que hi ha en el conjunt d'Espanya no es regionalitza. Però fins i tot així, el conseller reiterava que "tant si ho mirem amb la metodologia de l'Estat o qualsevol altra, la inversió a Catalunya va bé i té un comportament positiu".

De fet, va tan bé que, agafant les dades del Ministeri sobre el darrer quinquenni (2012-2016), la inversió estrangera directa a Catalunya ha crescut un 32,1% respecte al quinquenni anterior al procés. De la mateixa manera, l'informe FDI Markets del Financial Times defensa que Catalunya ha captat 14.532 milions d'euros d'inversió estrangera entre el gener del 2011 i el juny del 2016, procedent de 601 projectes que han generat 38.385 llocs de treball directe. Alhora, Catalunya també acaba de registrar de gener a març el millor primer trimestre de la seva història amb 856,4 milions d'inversió estrangera, el que suposa un 69% més que en el mateix període de l'any anterior.

La doble cara del procés

A l'era de la post-veritat, les dades són un bon indicador de confiança. La cantarella que el procés espanta les inversions sembla haver-se esgotat per donar peu a un nou argument. De l'atac a la defensa, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, no ha dubtat a desacreditar el procés en les seves últimes intervencions: "Fora ningú no li dona cap possibilitat". "Jo m'he reunit durant molts anys amb inversors internacionals i agències de ràting i el tema de Catalunya pràcticament no me'l planteja ningú", afegeix.

De Guindos economia ministro La Caixa  Sergi Alcàzar 1 (1)

Fotografia de Sergi Alcàzar

Una volta de truita a les inversions estrangeres a Catalunya: si no van bé és perquè els inversors estan espantats i si van bé és perquè no s'ho creuen. I com que van millor que mai, només es pot recórrer a la segona opció. Potser per a tot plegat, la fins fa molt poc consellera delegada d'Acció i directora general d'Indústria Núria Betriu assegurava en una entrevista a El Nacional que "l'Estat distorsiona la realitat inversora a Catalunya". De moment, però, ja s'ha guanyat una primera disputa. La del recàlcul que ha acabat implicant un nou rècord.

Les multimilionàries inversions d'Amazon, Nestlé, Tesla o Thunder Power són ara per ara una prova irrefutable que Catalunya és terra d'inversions. I és que, segons Puigdemont, "els inversors internacionals ens perceben com un espai fiable i a llarg termini".