El comissari de Política Climàtica i Energia de la Comissió Europea, Miguel Arias Cañete, ha elogiat la gran tasca de Salvador Gabarró al capdavant de Gas Natural Fenosa. Una companyia "que amb tant d'encert ha presidit" una persona "pròxima, accessible, intel·ligent i didàctica". A propòsit d'això, l'exministre d'Agricultura del PP ha revelat també que just abans de convertir-se en responsable europeu d'Energia, va estar en contacte amb el directiu perquè l'ajudés a entendre el sector energètic.

 Amb aquestes paraules d'agraïment públic i pràcticament de comiat, Cañete donava el tret de sortida a la inauguració del seminari internacional "Emissions, eficiència energètica i gas natural" celebrat al Palau de la Música de Barcelona que alhora serà previsiblement el darrer acte oficial de Gas Natural presidit per Gabarró. I és que el pròxim dimecres se celebra el consell d'administració en què el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, agafarà el relleu de l'empresari manresà assumint el càrrec de president no executiu. 

La necessitat d'un govern "estable i sòlid"

D'altra banda, Cañete també ha destacat la necessitat d'un govern "estable i sòlid" que permeti a Espanya "prendre decisions importants" com desenvolupar les polítiques del pacte d'Estabilitat, posar en marxa les reformes estructurals "necessàries per seguir creixent i generant ocupació", aprovar el sostre de despesa per al 2017 i confeccionar uns pressuposts generals per enviar a Brussel·les. I és que "un govern que està en funcions no pot prendre les decisions importants que la pertinença a la UE requereix".

Més concretament, "Brussel·les està en un procés de desenvolupar les polítiques del pla Juncker i no estem en els problemes interns dels Estats membres, que la Comissió Europea mai comenta", ha afegit el comissari europeu en al·lusió a la polèmica sorgida pel cas Rita Barberà. Als escàndols interns, grans qüestions externes com són la gestió del Brèxit, la transformació energètica i el mercat digital. 

Sense contradicció

En la seva intervenció, Arias Cañete ha fet un repàs dels objectius comunitaris per reduir les emissions de CO2 i millorar l'eficiència energètica. "Reducció d'emissions i creixement econòmic no són contradictoris", ha assegurat. El gas natural, que Gabarró ha definit com a "versàtil, eficient i competitiu", juga, segons Cañete, un paper clau en el canvi de model energètic i "la descarbonització de l'economia".

I en el camí cap a les energies netes, la Comissió Europea està desplegant un gasoducte Midcat, que ha d'unir Espanya i França passant per Catalunya. Un projecte de dues fases de construcció que malgrat que "no és una tasca fàcil, és fonamental" per la xarxa gasística. L'objectiu és tenir-lo acabat al voltant del 2020. 

El Pacte Nacional de Catalunya

Qui també ha defensat el Midcat ha estat el secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, que ha assistit a l'acte en substitució del President de la Generalitat, Carles Puigdemont. Més concretament, Nin ha defensat el Pacte Nacional com a "clau per a la transformació energètica de Catalunya". Un projecte que espera que es converteixi en realitat "molt aviat".

En la seva intervenció, Nin ha reivindicat la fèrria aposta del Govern per les energies netes, la qualitat de l'aire, el vehicle elèctric i l'eficiència energètica en l'edificació, la innovació i la recerca o el reforç de la participació dels consumidors, entre d'altres. 

Finalment, mentre que Gabarró ha preferit no fer declaracions a l'espera de dimecres, Nin i Cañete han intercanviat opinions sobre el dèficit i la despesa de les comunitats autònomes a l'entrada del Petit Palau de la Música. Unes paraules que més enllà de melodia energètica, semblaven un efímer concert polític i econòmic.