_MG_2716

CaixaBank ha obtingut un benefici de 814 milions aquest 2015, un 31,4% més que l'exercici passat, cosa que reforça encara més la seva posició com a entitat líder del mercat espanyol segons han informat el president de Caixabank, Isidre Fainé, i el seu conseller delegat, Gonzalo Cortázar, després de començar la seva presentació recordant els orígens de l'entitat i la seva vocació social, així com el seu interès per la divulgació cultural, educativa i científica.

"Presentem un bon resultat en un context complex", ha assegurat Fainé. Els ingressos bàsics del negoci bancari augmenten un 6,5% fins a assolir els 6.366 milions amb un marge d'interessos de 4.353 milions (+4,8%) i un marge d'explotació sense despeses extraordinàries amb 3.663 milions (+15,7%).

Millor eficiència i rendibilitat

Tot i les turbulències del mercat financer afectat per la caiguda del preu de petroli i les matèries primeres, l'entitat ha mostrat una clara millora d'eficiència i rendibilitat que han estat les claus fonamentals del seu exercici el 2015 basat en una elevada capacitat de generar ingressos amb 7.726 milions de marge bruts (+11,3%) en la contenció i racionalització de les despeses recurrents (-1,2%) i en les menors dotacions per a insolvències amb 1.593 milions (-23,6%).

Els recursos a clients augmenten a 296.599 milions amb un increment del 9,1%, mentre que els crèdits assoleixen els 206.437 milions amb una pujada del 4,7%, després de la incorporació de Barclays Bank.

La nova producció de crèdit manté el creixement amb diferents ritmes a cada una de les seves branques: l'hipotecari augmenta un 57%, el de consum s'incrementa un 48% i el de les empreses creix un 23%. "Estem molt contents de facilitar crèdit a la societat, tant per particulars com per empreses" ha afirmat Cortázar.

Balanç de l'economia mundial

Després del "tsunami" de la crisi, "les economies avançades han tendit a consolidar la seva recuperació, mentre que les economies emergents han patit", ha declarat el president de Caixabank. Concretament, s'ha referit a les divergències de la política monetària i de les economies emergents, la desacceleració de la Xina, el baix preu del petroli i altres matèries primeres i els riscos geopolítics com a indicadors fonamentals de l'entorn global i el creixement mundial.

D'altra banda, Fainé també ha valorat la pujada dels tipus d'interès als Estats Units com "una normalització de la política monetària americana d'acord amb la seva economia avançada i al seu mercat laboral robust. Esperem que aquesta normalització sigui gradual." En aquest sentit, ha anticipat que las condicions monetàries seguiran sent molt "laxes" a Europa i ha valorat positivament les reformes estructurals realitzades.

Anàlisi i previsions de l'economia espanyola

El president de Caixabank ha afirmat que "la demanda interna i les exportacions han ajudat que Espanya lideri la recuperació de la zona euro". En aquest sentit, l'entitat preveu que l'economia creixi un 2,8% aquest any, tot esperant una consolidació de la recuperació del sector immobiliari, així com un reequilibri de les administracions públiques i una reducció de la taxa d'atur que encara està per sobre del 20% i, que segons Fainé, és "inacceptable".

De cara al 2016, també s'espera un suport fort al consum i a la inversió que ara més que mai i donades les condicions actuals, afavoreixen l'emprenedoria de nous projectes. En referència a la borsa, Fainé també ha avisat que "com a tot a la vida, és necessari no perdre la perspectiva a llarg termini."

Inversió, previsió i fortalesa en capital

Durant l'exercici del 2015, CaixaBank Asset Management i VidaCaixa, filials propietat de CaixaBank en fons d'inversió, assegurances de vida i plans de pensions, han assolit la primera posició en productes d'inversió i previsió, amb més de 108.000 milions gestionats.

A més, l'entitat bancària manté la seva fortalesa en capital amb una ràtio favorable Common Equitiy Tier 1 (CET 1) d'11,6% i de capital total xifrada en 15,7%, la més gran entre les principals entitats financeres del mercat espanyol. D'altra banda, la seva liquiditat bancària aconsegueix ja els 54.090 milions.

Més líder en banca en línia

Caixabank ha realitzat un pla estratègic 2015-2018 fonamentat en guanyar més clients fans, més rendibilitat, més qualitat dels actius a banda de seguir liderant la digitalització de la banca per fer honor al títol atorgat com a "millor banca mòbil del món" segons la consultora Foster. Precisament la banca en línia compta amb 4,8 milions de clients i després del llançament d'Imagin Bank, ja amb 2,8 milions, ja que com bé deia Victor Hugo i ha citat el president de CaixaBank: "no hi ha res més perillós que una idea a la qual li ha arribat el seu moment." I la idea és Imagin Bank.

L'entitat compta amb una quota de penetració de particulars del 24% i un descens de la ràtio de morositat fins a aconseguir el 7,9%, la qual cosa suposa una reducció de 181 punts bàsics. "Seguim millorant la nostra qualitat de l'actiu i el nostre capital, reduint la ràtio de morositat. La nostra solvència segueix sent una referència al mercat" ha assegurat el president de Caixabank.

La Caixa més social

"És més difícil invertir bé en obra social que invertir bé en crèdits" ha assegurat Fainé. Un any més, la fundació més important a Espanya per recursos invertits en acció social, la Fundació Bancària de "la Caixa" ha consolidat un Pla Estratègic 2016-2019 amb un pressupost de 500 milions per a aquest 2016 per "construir una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més el necessiten."

Al llarg del 2015, destaquen un programa de superació de la pobresa infantil, CaixaProinfància que n'ha atès ja 61.400 de menors, la creació de 23.626 llocs de treball per a col·lectius desfavorits i un camp d'acció social directa a Ciutat Vella amb un abast de 1.500 beneficiaris, entre altres. Segons el president de la Fundació la Caixa, "la integració laboral és el primer pas per la integració social."

A més, els diferents programes d'accés a l'habitatge social de "la Caixa" compten ja amb més de 33.000 habitatges a disposició de col·lectius marginals i en risc d'exclusió donada la seva escassetat de recursos. Després de 12 mesos, 9,9 milions de beneficiaris han participat en les 46.209 iniciatives impulsades per l'Obra Social del Grup "la Caixa". I encara s'espera que el pressupost assoleixi els 530 milions d'euros durant el 2019. La Caixa mostra la seva cara més social amb el lema "compromesos amb les persones, ara, avui i sempre."

Operacions, reelecció i investidura

Isidre Fainé ha començat la ronda de preguntes assegurant que "no hi ha cap operació en marxa més enllà que la ja coneguda a Portugal", desmentint així qualsevol tipus de rumor entorn a possibles fusions sota la pressió del Banc d'Espanya. Tampoc ha volgut assegurar si es revalidarà el seu càrrec ja que creu que les decisions s'han de prendre quan toca i només continuarà si així ho ratifica el consell d'administració de l'entitat un cop arribi el moment.

No ha faltat tampoc una de les preguntes estrelles del moment com la incertesa política. Fainé ha assegurat que "els banquers hem de ser en general discrets. Jo confio plenament en la capacitat de dialogar dels diferents partits i la seriosa voluntat de pacte que intenti assegurar l'estabilitat institucional, cohesió social i seguretat jurídica. Europa és així."

Fotos: Sergi Alcàzar