Caixabank ha seguit els passos del Santander, Bankia i Sabadell, i ha desfet posicions a Abengoa, en vendre en aquest cas un 2,2% de l'empresa i reduir la seva participació del 5% al 2,8%, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Amb aquesta desinversió, els bancs que havien capitalitzat el seu deute com a part del procés de reestructuració d'Abengoa s'han desprès ja de participacions del 18,8% i han reduït la seva presència en l'empresa del 26,9% al 12,1% actual.

L'entrada dels bancs en el capital d'Abengoa es va concretar una vegada culminat el procés de reestructuració amb què l'empresa evitava el concurs de creditors més important de la història d'Espanya i iniciava una nova etapa amb Gonzalo Urquijo al capdavant. Des d'aquell moment i de forma gradual, els bancs han anat desprenent-se d'accions d'Abengoa. El primer d'ells va ser el Santander, que va rebaixar la seva presència del 9,63% al 2,41% i que va ser secundat pel Sabadell, que ha venut tots els seus títols, equivalents al 3,17% del capital.

Sense anar més lluny, aquest mateix dimecres, Bankia ha notificat a més la venda d'un 2,23% de l'empresa i una reducció de la seva participació del 4,64% al 2,41%. El grup dels bancs espanyols en el capital d'Abengoa el completa Popular, que disposa d'un 4,57%. Després d'aquests canvis, el principal accionista de l'empresa és ara el banc francès Credit Agricole, que també ha venut accions en els últims dies i ha passat del 8,77% al 4,59%. En total, la banca creditora va aconseguir un 43,24% del capital d'Abengoa, un percentatge proper al 45% pres com a referència en el pla de reestructuració.

Acord de reestructuració

L'acord de reestructuració d'Abengoa preveu que els actuals accionistes de l'empresa passin de controlar el 100% al 5%, mentre que els bonistes i 'hedge funds' prenguin el 50% de l'empresa, davant el 40% per a la banca creditora. El 5% restant queda en mans d'avaladors.

Els creditors n'han patit una lleva del 97%, mentre que el 3% restant queda articulat a través de deute amb venciment a deu anys sense meritació anual d'interessos i sense possibilitat de capitalització. En paral·lel, els fons que injectin els 1.169 milions de 'diners nous' sumaran el 55% del capital.

Segons l'acord de rescat amb els bancs creditors i els fons per a la reestructuració del seu deute financer i la seva recapitalització, el grup rep una injecció de 'diners nous' de gairebé 655 milions d'euros. El comitè de bancs que van participar en les negociacions per a la reestructuració va estar compost per Bankia, Banc Popular, Banc Santander, Caixabank i Credit Agricole, mentre que el grup d'inversors de nous diners va estar integrat per Abrams Capital, The Baupost Group, Canyon Partners, The D.E. Shaw Group, Elliott Management, Oaktree i Värde.