El president de la Cambra de Comerç Hispano-Nordamericana, Jaime Malet, s'ha guanyat aquest dijous la bronca de la xarxa en atribuir l'inversió d'Amazon en un centre logístic a Barcelona, a "les privilegiades infraestructures i situació" de la capital catalana. Ho ha fet en aquest tuit en què desafiava l'economista Xavier Sala i Martín:

Sala i Martín no se n'ha estat de respondre gairebé immediatament en una altra piulada:

Cosa que ha estimulat d'altres a replicar Jaime Malet, amb ironia més o menys continguda:

L'origen de la picabaralla entre Malet i Sala i Martín ve de lluny, doncs els dos s'han picat la cresta en diverses ocasions a propòsit del procés sobiranista, del que Malet n'és un crític constant, també en els fòrums als quals té accés per la seva posició. L'origen pròxim és aquesta piulada de l'economista:

Malet és president de la Cambra de Comerç Hispano-Nord-americana (AmCham Spain) des de l'any 2002. A l'octubre del 2013 va declarar que la independència de Catalunya “podria portar a una deslocalització massiva de llocs de treball i inversió” per part d'empreses estrangeres, en especial nord-americanes.

“Hi ha una preocupació molt gran i creixent per part de la inversió estrangera en general per Catalunya”, afegia en aquella entrevista a Catalunya Ràdio:

El president d'AmCham Spain no ha perdut ocasió de fer pública la seva oposició al procés sobiranista, de vegades amb arguments no massa sofisticats, com en un article a La Vanguardia de setembre del 2015, on raonava que la independència de Catalunya era impossible perquè "l'últim baròmetre del CIS situa els partidaris de consentir la independència en tan sols el 9,7% de la població espanyola", dada de la qual concloïa: "Quin Govern democràtic podria permetre l'escissió del seu territori amb el suport de només el 9,7% de la seva població?". 

Raons similars aporta al programa Espejo Público d'Antena3 d'octubre del 2015. "Ningú al món no parla avui d'independència", va dir, una mica més d'un any desprès de la celebració del referèndum a Escòcia. Al gener del 2016 va declarar a la Cadena Cope que "Barcelona ha perdut inversions en els últims anys en relació amb Madrid, i les dades que s'ofereixen des del Govern o altres instàncies jo no les he trobat".

La realitat ha anat desmentint les opinions de Malet. La inversió estrangera puja a Catalunya i cau a Madrid; Catalunya, quarta regió de la UE que més inversió exterior capta; Barcelona, cinquena ciutat més atractiva d'Europa per invertir; la incertesa política a Espanya frena el 40% d'inversors estrangers, són algunes informacions recents que contradiuen amb dades les opinions de Malet.